Αν υπάρχει μια πλατφόρμα που σου ανοίγει το παράθυρο σε ένα νέο κόσμο, αυτή είναι ξεκάθαρα του Instagram. Στο σύμπαν του βλέπεις άλλα σώματα, εξωπραγματική ομορφία που στο δρόμο δεν την συναντάς άρα μάλλον υπάρχει στο φιλταρισμένο κόσμο του Insta, βλέπεις μόνο couple goals και σπιταρώνες πεντακάθαρες (ζουν ανάμεσά μας) και αν είσαι τυχερός βλέπεις και αξολότλ. Τα κατοικία που μοιάζουν με εξωγήινα όντα. Μιλήσαμε τον τον Γιώργο και τη Μυρτώ ή αλλιώς τους athenian axolotls και θέλουμε να γίνουμε γονείς σαλαμάνδρας από το Μεξικό.

Πώς βρεθήκατε με πάνω από 200 εξωγήινες σαλαμάνδρες Χριστουγεννιάτικα; 

Η αλήθεια είναι πως συνειδητά είχαμε πάρει ένα μικρό ρίσκο, αφού όταν αποκτήσαμε τη Beanz (τη μαμά) το καλοκαίρι, εκείνη ήταν ακόμη μικρή και δε γνωρίζαμε το φύλο της. Ο Hubert (μπαμπάς) ήταν σίγουρα αρσενικό, χωρίς καμία αμφιβολία. Ωστόσο, η αναπαραγωγή αξολότλ σε ενυδρείο δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά -πόσω μάλλον κατά λάθος- και έτσι δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή. (Ίσως και να κρυφοελπίζαμε ότι θα συμβεί…) Τελικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, το νερό δροσερό και οι δύο αξολότλ-συγκάτοικοι έζησαν για να διηγηθούν ένα love story που κατέληξε σε 200+ αυγά…

Οκ, τι ακριβώς είναι αυτά τα αξολότλ; Και κυρίως αφού είναι από το Μεξικό τι κάνουν στην Αθήνα; 

Δανειζόμαστε ορισμό από wiki: “Το αξολότλ επίσης γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα (Ambystoma mexicanum – μεξικανικό αμβύστομα) ή Μεξικάνικο ψάρι που περπατάει είναι μια νεοτενική (παιδομορφική) σαλαμάνδρα, στενά συνδεδεμένη με την σαλαμάνδρα τίγρης”. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως το αξολότλ είναι μία σαλαμάνδρα που κόλλησε στην εξέλιξη και δεν ενηλικιώθηκε ποτέ τόσο ώστε να ξεπεράσει τη φάση του γυρίνου και για αυτό, παρότι ανήκει στα αμφίβια, είναι ένα αμιγώς υδρόβιο ον. Στη φύση εμφανίζεται σε λίμνες στο Μεξικό, αλλά λόγω περιβαλλοντικών καταστροφών και της γενικότερης ανθρώπινης παρέμβασης, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την εξαφάνιση. Ωστόσο, ο άνθρωπος παρενέβη θετικά αυτή τη φορά, κυρίως διότι τα αξολότλ παρουσιάζουν τρομερό ενδιαφέρον στη γενετική και την έρευνά της λόγω της μοναδικής ιδιότητάς του ζώου να αναπλάθει οποιοδήποτε μέρος του σώματός του κοπεί/χαθεί/τραυματιστεί. Φυσικά, ο άλλος λόγος που ο άνθρωπος αποφάσισε να σώσει το είδος είναι αυτά τα ακαταμάχητα sexy looks, καθιστώντας τελικά τα αξολότλ ένα υπερβολικά δημοφιλές ζώο στην αιχμαλωσία, με πολλούς χομπίστες να προχωρούν σε αναπαραγωγή και διαιώνιση. Κάπως έτσι έφτασαν και στα χέρια μας και κάπως έτσι γίναμε κι εμείς αυτό που περιγράφουμε…

Είστε οι μοναδικοί γονείς Athenian Axolotls ή κυκλοφορούν κι άλλοι ανάμεσα μας;  

 

Είμαστε από τους λίγους, αλλά σίγουρα όχι οι μόνοι! Ξέρουμε τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις γονέων, με τους οποίους έχουμε συνεχή επικοινωνία με ανταλλαγή φωτογραφιών. Σαν ένα μόνιμο (αλλά δημιουργικό;) φλεξ ανάμεσα σε γονείς παιδιών στο σχολείο. 

 

Άλλοι στην πρώτη καραντίνα έκαναν banana breads, εσείς έπρεπε να διαβάσετε τα πάντα για αυτά τα “πόκεμον”; 

 

Bingo! Ακριβώς αυτό! Δεν είχαμε ποτέ ξανά ενυδρείο, οπότε έπρεπε να μάθουμε πολλά πράγματα για το νερό και το στήσιμο ενός υδρόβιου οικισμού, γενικώς, και φυσικά για τις συνθήκες που χρειάζεται το “πόκεμον”, ειδικώς. Το πολύ διάβασμα έπεσε μέσα σε ένα ΣΚ όπου πραγματικά καθόμασταν στον καναπέ όλη μέρα και διαβάζαμε σχετικές πληροφορίες ή βλέπαμε βιντεάκια.

 

Τι χρειάζεται να ξέρω για να φροντίσω αυτές τις αμφίβιες σαλαμάνδρες; Τι τρώνε; 

Θα απαντήσω αυτό που απαντάμε σε όλους που μας κάνουν την ίδια ερώτηση: “Έχουμε φτιάξει έναν -όσο πιο πλήρη μπορούσαμε- οδηγό φροντίδας και μπορείτε να τον βρείτε στα story highlights μας με τίτλο Axolotl Care”. Υποστηρίζουμε εμπράκτως το προσωπικό στοιχείο σε κάθε σχέση, αλλά είναι πραγματικά αδύνατο να μοιράζεσαι όλες αυτές τις πληροφορίες ξεχωριστά με τον κάθε έναν που εκφράζει ένα ενδιαφέρον για τα αξολότλ. Εδώ, φυσικά θα αναφέρουμε κάποια καίρια σημεία, όπως το ότι τα αξολότλ δεν είναι καλοί συγκάτοικοι γιατί τρώνε ό,τι χωράει στο στόμα τους και παράλληλα τα μεγαλύτερα ψάρια μπορεί να βλάψουν την ευάλωτη επιδερμίδα (και όχι μόνο) των αξολότλ. Στην ίδια λογική, πρέπει να αποφεύγουμε το λεπτόκοκκο υπόστρωμα γιατί μπορεί να το καταπιούν και να πνιγούν, οπότε προτιμάμε πούδρα άμμο, χαλίκι διαμέτρου μικρότερης του 1mm, μεγάλα στρογγυλά και λεία βότσαλα ή εντελώς γυμνό πάτο. Επίσης, η πιο απαιτητική συνθήκη για να ζουν ευχάριστα τα αξολότλ είναι η θερμοκρασία: τα αξολότλ προτιμούν το κρύο και οι 23 βαθμοί κελσίου αποτελούν αυστηρό άνω φράγμα. Πάνω από τους 23 βαθμούς είναι απαγορευτικό και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δυσκολεύει αρκετά την κατάσταση. Ωστόσο, στον οδηγό μας προτείνουμε διάφορες λύσεις και φυσικά αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά ώστε να ψάξει στο διαδίκτυο, θα βρει κι άλλες. Τέλος, η απόλυτη τροφή για τα αξολότλ είναι οι ζωντανοί γεωσκώληκες (από εκτροφέα που εμπιστευόμαστε και όχι από τον κήπο μας). Για να πετύχουμε ποικιλία στη δίαιτά τους μπορούμε επίσης να ταΐζουμε pellets νεροχελώνας, ενώ για λιχουδιά επιβράβευσης (και μόνο επετειακά) τους δίνουμε κατεψυγμένα bloodworms.

 

 

Έχετε γράψει το εγχειρίδιο για την υιοθεσία αξολότλ; 

Ναι! Με πολλή αγάπη και σεβασμό για το ζώο, αλλά και για τον αναγνώστη.

Αν πάω διακοπές που αφήνω το αξολότλ; Μπορώ να το πάρω μαζί μου; 

Ναι εννοείται, υπάρχουν ειδικά λουράκια για αξολότλ…Όχι, δε γίνεται να το πάρουμε μαζί μας, εκτός αν κάποιος διατίθεται να ξεστήσει όλο το ενυδρείο του και να το ξαναστήσει στο airbnb που θα μείνει. Τώρα που το σκέφτομαι, αν κάποιος έχει τροχόσπιτο και μέσα ένα μονίμως στρωμένο ενυδρείο, θα μπορούσε να το πάρει μαζί του σε διακοπές! Τρομερή ιδέα, σε ευχαριστούμε. Για τους πιο καθημερινούς ανθρώπους, η λύση είναι να εκπαιδεύσουν (πανεύκολα) κάποιον να έρχεται κάθε 2-3 μέρες να το ταΐζει ή, αν οι διακοπές δε διαρκέσουν παραπάνω από 10 ημέρες, μπορούν να το βάλουν σε ένα ταπεράκι στο ψυγείο! Αυτό το τελευταίο δεν είναι αστείο και είναι μια πρακτική που έχουμε διαβάσει σε διάφορες πηγές, διότι τα αξολότλ όπως είπαμε αγαπούν το κρύο και σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία πέφτει ο μεταβολισμός τους και δε χρειάζονται καν τροφή. Κάτι σαν χειμερία νάρκη. Παρόλα αυτά, εμείς δεν το έχουμε δοκιμάσει και αν κάποιος το σκέφτεται, καλό θα ήταν να κάνει μια σοβαρή έρευνα πρώτα.

Πώς σας βρήκαν οι άνθρωποι που ήθελαν να τα υιοθετήσουν;

Πρώτα μας βρήκαν άνθρωποι που έχουν βήμα και μίλησαν για εμάς και μετά μας άκουσε ο κόσμος και αυτοί που ήθελαν να υιοθετήσουν μας προσέγγισαν.

Έχει έρθει καλεσμένος φίλος σπίτι σας που δεν ήξερε για τα κατοικίδια σας και τρόμαξε;

Δε νομίζω ότι έχουμε αφήσει φίλο μας χωρίς να του έχουμε πει τουλάχιστον δύο φορές ότι στο σπίτι μας μένουν 200 αξολότλ. Ωστόσο, έχει έρθει καλεσμένος φίλος που γνώριζε και παρόλα αυτά τρόμαξε στην όψη τους. Δε γίνεται να έχουμε όλοι τέλειο γούστο, λυπάμαι. 

Ισχύει ότι πολλά αξολότλ μαζί σε ενυδρείο μπορεί να δαγκωθούν μεταξύ τους; Με τα τραύματα τι κάνετε; Υπάρχει κάποιος κτηνίατρος ειδικευμένος ή ψάχνετε πληροφορίες διαδικτυακά;  

Ναι ισχύει, αν δεν ταΐζονται επαρκώς. Περνούν φάση κανιβαλισμού, επίσημα. Επίσης, φυσικά παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του κάθε αξολότλ. Πάντα θα υπάρχει ένας bully, ένα ήσυχο παιδάκι που απλά κοιτάζει τη δουλειά του, ένας εξερευνητής ενυδρείου κλπ. Ωστόσο, όταν δαγκώνονται το πολύ πολύ να φύγει κάποιο ποδαράκι, το οποίο μέσα σε έναν μήνα θα ξαναβγεί! Οι κτηνίατροι περισσότερο θα χρησίμευαν για ασθένειες, αλλά η αλήθεια είναι πως λόγω της ανεπαρκούς ενημέρωσης και δημοφιλίας των αξολότλ στην Ελλάδα, οι περισσότεροι κτηνίατροι (τουλάχιστον αυτοί που έχουμε ρωτήσει) δεν ξέρουν να βοηθήσουν. (Αν διαβάζει αυτή τη συνέντευξη κάποιος κτηνίατρος και ξέρει από αξολότλ, τον καλούμε να μας στείλει.) Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι το google είναι τρομερός δάσκαλος, αλλά πρέπει να ξέρεις να ρωτάς καλά. Τέλος, υπάρχουν ομάδες (κυρίως από τις ΗΠΑ) στο facebook που τα μέλη της ειδικεύονται σαφώς περισσότερο και είναι πάντα διαθέσιμα να βοηθήσουν.

Πόσο άλλαξε η ζωή σας από τότε που γεννήθηκαν τόσα στο σπίτι σας; 

Είναι τρομερό γιατί αν δεν είχαμε lockdown δε θα υπήρχε περίπτωση να τα βγάζαμε πέρα. Κάθε μέρα αφιερώνουμε τουλάχιστον 1 ώρα στα μωρά αξολότλ, ενώ υπάρχουν μέρες που μπορεί να χρειαστούν 2 και 3 ώρες για να τα φροντίσουμε επαρκώς. Οι πατέντες αυτοματισμού και η κατάληψη δωματίων από αξολότλ έχουν γίνει η δεύτερη φύση μας. Αλλά τα αγαπάμε πολύ, και ακόμα και αν μερικές μέρες αρνούμαστε κατηγορηματικά να ασχοληθούμε και θέλουμε απλώς να βυθιστούμε σε έναν καναπέ, δε μετανιώνουμε καθόλου για την απόφαση να τα μεγαλώσουμε.

Από μωράκια μέχρι σήμερα τι αλλαγές είδατε στα αξολότλ; 

Πέρα από το μήκος τους που ξεκίνησε από 1cm και σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει τα 5cm, τα αξολότλ έχουν βγάλει όλα τους τα ποδαράκια και έχουν αποκτήσει προσωπικότητα και την αντίληψη να μας αναγνωρίζουν ως αυτούς που τα ταΐζουμε

Πόσο χαρούμενοι είστε με αυτά τα περίεργα μωρά; 

Είμαστε υπερήφανοι γονείς, αλλά μεγαλύτερη χαρά παίρνουμε όταν βρίσκουμε σπίτι και υπεύθυνους γονείς που τα αγαπούν όσο εμείς και μας στέλνουν φωτογραφίες με updates. Εκεί πραγματικά νιώθουμε ότι κάτι κάνουμε πολύ καλά και το όλο εγχείρημα μάς ανταμείβει.