Κάποιες φορές ο παράδεισος υπάρχει, απλώς πολύ μακριά. Κάπως έτσι πρέπει να μεταφράζεται για τον μέσο γατόφιλο η ύπαρξη ενός καφέ στο Ντουμπάι, που λειτουργεί και ως κέντρο υιοθεσίας γατιών, ως ένα καταφύγιο για τα πολλά αδέσποτα γατιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ailuromania Cat Cafe είναι το πρώτο καφέ της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί γάτες. Εγκαινίασε τη λειτουργία του το 2015, με ήδη 25 γάτες στο εσωτερικό του, για τις οποίες φιλοδοξούσε να βρει ένα ασφαλές, μόνιμο σπίτι.

«Οποιοσδήποτε έχει στρες, πρέπει απλώς να βρει μια γάτα. Όλα τα άγχη θα εξαφανιστούν», είπε η Omnia Fareed στο Reuters, αδερφή των δυο γυναικών, Allaa και Iman που έφτιαξαν το καφέ μετά το πανεπιστήμιο, αντλώντας έμπνευση από αντίστοιχα projects σε Κορέα και Λονδίνο.

Οι βασικοί θαμώνες του καφέ ήταν αδέσποτα τα οποία σαν οικογένεια φρόντιζαν κατά καιρούς. Πλέον, το Ailuromania φιλοξενεί γάτες από καταφύγια που συνεργάζονται με την κυβέρνηση, ελπίζοντας να αυξηθούν οι υιοθεσίες.

Το καφέ δεν είναι ανοιχτό μόνο για όσους θέλουν να υιοθετήσουν μια γάτα, αλλά και όσους θέλουν να χαλαρώσουν με τη συντροφιά μικρών αίλουρων, ακόμα και αν δεν μπορούν να φροντίσουν κάποιον στο σπίτι.

Παρά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ο καφέ ξανάνοιξε, τηρώντας συγκεκριμένες οδηγίες και μέτρα. Στο Ντουμπάι, ο αριθμός αδέσποτων γάτων είναι μεγάλος. Το 2018 ορίστηκε παράνομη η εγκατάλειψη ζώων, παρόλα αυτά οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ζητούν εδώ και χρόνια τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων σίτισης.

Τον Αύγουστο, οι αρχές του Ντουμπάι εξέδωσαν εγκύκλιο που επαναδιατυπώνει μια πολιτική θα επιβολή προστίμου σε όποιον πιάνεται να ταΐζει αδέσποτα, λέγοντας πως αυτή η πρακτική αυξάνει την εξάπλωση των ασθενειών.