«Κόλλησα στο Ντουμπάι και ήθελα να δημιουργήσω κάτι δηκτικό, κάτι που να σημαίνει κάτι», είπε ο Jafri στο CNN. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από την παιδική ζωγραφική, με τον καλλιτέχνη να ζητά ζωγραφιές από παιδιά από όλο τον κόσμο, για να δει πώς βλέπουν την εμπειρία της πανδημίας. Τελικά, έλαβε δημιουργίες παιδιών από περισσότερες από 140 χώρες, που εστίαζαν σε θέματα όπως η απομόνωση και η επαφή.

https://t.co/M6TgZUBPKd

Το περασμένο φθινόπωρο, το lockdown βρήκε τον Βρετανό καλλιτέχνη Sacha Jafri στο Ντουμπάι. Κλεισμένος στο ξενοδοχείο Atlantic, πέρασε οκτώ μήνες δημιουργώντας το “The Journey of Humanity” , έναν πίνακα που κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνες του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Οι διοργανωτές ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι το έργο πωλήθηκε για 62 εκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο από το ποσό που στόχευε, με τα χρήματα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που βοηθούν παιδιά. Ο Αντρέ Αμπντούν, Γάλλος υπήκοος που διαμένει στο Ντουμπάι, αγόρασε και τα 70 τμήματα σε δημοπρασία.

https://t.co/pjTD6PpXmn

Το έργο, που επιβεβαιώθηκε από την Guinness World Records ως ο μεγαλύτερος καμβάς τέχνης, είχε εκτεθεί στην αίθουσα χορού της Ατλαντίδας: το ξενοδοχείο Palm, και αρχικά προοριζόταν να πωληθεί σε τμήματα.

https://t.co/TSSyIG6igz

“Προέρχομαι από φτωχή οικογένεια και ήξερα μερικές φορές πώς είναι να μην έχω τίποτα να φάω, αλλά τουλάχιστον είχα την αγάπη των γονιών μου, της εκπαίδευσης και της υποστήριξης”, δήλωσε ο Αμπντούν, ο οποίος διευθύνει επιχείρηση κρυπτονομισμάτων, στο AFP. “Ο πίνακας ήταν πολύ ισχυρός όταν τον είδα και, για μένα, θα ήταν λάθος να διαχωρίσω τα κομμάτια”, δήλωσε ο πρώην χρηματιστής. “Πρέπει να αντιδράσουμε, οπότε εάν μπορώ να φέρω το μικρό μου κομμάτι στο παζλ, είμαι χαρούμενος”, ανέφερε.

Ο Jafri είχε ως στόχο να συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες υγείας, υγιεινής και εκπαίδευσης για παιδιά σε φτωχά μέρη του κόσμου. Ο 44χρονος σύγχρονος καλλιτέχνης ελπίζει ότι η ζωγραφική του θα πυροδοτήσει ένα ανθρωπιστικό κίνημα. Παιδιά από 140 χώρες υπέβαλαν έργα τέχνης στο διαδίκτυο για να συμπεριληφθούν στη δημιουργία του Jafri, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κάποιες μέρες, δούλευε έως και 20 ώρες, σκυμμένος πάνω από τον πίνακα, που ήταν απλωμένος στο πάτωμα της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων του ξενοδοχείου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο καλλιτέχνης τραυμάτισε τη λεκάνη και τα πόδια του και χρειάστηκε να χειρουργηθεί στη σπονδυλική στήλη.

Ανάμεσα στους συλλέκτες που έχουν αγοράσει έργα του Jafri είναι ο Barack Obama, μέλη τη βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ο Richard Branson, ο Paul McCartney, ο David Beckham και ο George Clooney.ο Jafri έγινε ο τέταρτος ακριβότερος εν ζωή καλλιτέχνης, πίσω από τους Jeff Koons, David Hockney, και τον ψηφιακό δημιουργό Beeple.