H πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, είναι σχεδόν βεβαίη ότι “Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε στο μπαλκόνι μας με αποστάσεις και μάσκες και έως 9 άτομα ή από δύο οικογένειες” κι αυτό υποστηρίζει σε κάθε της τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εμφάνιση.

https://twitter.com/Kikiriklou/status/1373960294507159552?ref_src=twsrc%5Etfw

Η κυβέρνηση όμως επιμένει ότι είναι επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς και σχεδιάζει την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Η επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, με έμφαση στην Αττική που δέχεται ισχυρές πιέσεις, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης της επιτροπής των ειδικών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους που καταγράφηκαν μέσα στην εβδομάδα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαλάρωση.

https://twitter.com/BillP____/status/1374465082579578886?ref_src=twsrc%5Etfw

Άρα, όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Μάλιστα εάν μέχρι τότε δεν πέσουν σημαντικά τα νέα κρούσματα, είναι πιθανό τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο με click away και όχι με φυσική παρουσία. Κάτι που θα γίνει πιθανώς μία εβδομάδα μετά δηλαδή τις 12 Απριλίου.

https://twitter.com/Taniatheod/status/1374784448227590144?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι επιστήμονες  θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για το πόσο κοντά βρίσκεται ή όχι η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.

https://twitter.com/hashtag/spitimetomega?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αν δοθεί η δυνατότητα για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ειδικά της Αττικής θα βρεθούν στην περιφέρεια και μπορεί να υπάρξει νέα διασπορά σε χωριά και περιοχές που μπορεί να έχουν γίνει πράσινες μέχρι τότε. Οι φόβοι εστιάζονται σε μαζικά τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα που μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα.

https://twitter.com/GMXYUe05DO5ZPCM/status/1375135781975695363?ref_src=twsrc%5Etfw

Για την ύφεση των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης. Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως “τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα”. Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα. Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε ο κ. Σκουτέλης.