Θυμάστε τότε που το TikTok ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις που έφταναν το πολύ σε βίντεο για το πώς να φτιάξεις καφέ dalgona; Ούτε εμείς, αφού ξαφνικά γυμνά βίντεο κοριτσιών με ειδικό φίλτρο πέρασαν σε χέρια χρηστών που έψαχναν τρόπους να αφαιρέσουν το φίλτρο το ίδιο, «ξεγυμνώνοντας» γυναίκες χωρίς τη θέλησή τους, με το YouTube να μην κάνει τίποτα για αυτό. Μετά ήρθε το #AutismChallenge, το οποίο ενώ αρχικά είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει, κατέληξε σε πάρτι χλευασμού αυτιστικών ατόμων. Τώρα έχουμε ακόμα ένα κακό trend, το #SuperStraight κίνημα.

Το hashtag #SuperStraight αναφέρεται σε μια υποτιθέμενη νέα σεξουαλική κατεύθυνση, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καινούργια. Στην ουσία πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας τρανσοφοβία, απλώς με νέο όνομα. Σύμφωνα με το Urban Dictionary, το “super straight” το ορίζει ως «όταν είσαι straight και έλκεσαι μόνο από αληθινές γυναίκες όταν είσαι άντρας και αληθινούς άντρες όταν είσαι γυναίκα, εννοώντας πως δεν βγαίνεις με trans άτομα γιατί γεννιέσαι είτε αγόρι είτε κορίτσι και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».

https://www.youtube.com/watch?v=z8vQhkPnEE4

Όλα ξεκίνησαν από ένα video, το οποίο παρόλο που κατέβηκε από το TikTok, υπάρχει ακόμα στο YouTube. Σε αυτό, ο Kyle Royce δηλώνει πως έχει φτιάξει έναν ολοκαίνουργιο σεξουαλικό προσανατολισμό, για να μη μπορεί κανείς να του πει πως είναι τρανσοφοβικός επειδή δε θέλει να βγαίνει με τρανς γυναίκες. Το εν λόγω βίντεο μπορεί να διαγράφηκε από την πλατφόρμα, ωστόσο πρόλαβε να μαζέψει δύο εκατομμύρια likes, ενώ πλέον το χρησιμοποιούν νεοναζί και trolls της ακροδεξιάς.

Προφανώς, το ζήτημα δεν είναι ποιος βγαίνει με ποιον, αλλά τι ακριβώς προσπαθεί να επιτευχθεί μέσα από αυτό το κίνημα. Στην τελική, ποιος πίεσε ένα cis, straight άτομο να κάνει το οτιδήποτε; Ειλικρινά κανείς. Το θέμα είναι πως για ακόμα μια φορά μια νέα ιντερνετική ρητορική οδηγεί τα trans άτομα στον αποκλεισμό. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν το hashtag παίρνει δύναμη και οδηγεί σε χλευαστικά “come out” σε στυλ «ήρθε η ώρα να βγω από τη ντουλάπα και να δηλώσω super straight».

https://twitter.com/hashtag/superstraight?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το hashtag από το TikTok φαίνεται να έχει μετακομίσει και στο Twitter και στο Reddit, όπου κάποιοι θέλουν, μέσα από χλευαστικά αστεία, να θεσπίσουν θεσμούς όπως “super straight pride” ή να αφαιρεθεί το γράμμα Τ από το LGBTQ+, γιατί… έτσι. Άλλα hashtags όπως #SuperStraightAndProud αλλά και τραγούδια κάνουν παράλληλα την εμφάνισή τους, με στίχους όπως «μη με μισήσεις, είμαι super straight, γεννήθηκα έτσι», χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που χλευάζει τα φραστικά μέσα με τα οποία η συμπεριληπτικότητα φιλοδοξεί να γίνει πραγματικότητα ή ακόμα και βάζοντας τα cis, straight άτομα σε ρόλο θύματος.

https://twitter.com/hashtag/superstraight?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Εννοείται πως απαιτήσεις για να αφαιρεθούν τέτοιες τάσεις και hashtags από τον ιντερνετικό κόσμο δεν λείπουν, και αυτή η μάχη δίνεται μέσα από άλλα hashtags, όπως το #SuperStraightPhobicAndProud. Πάντως, το πιο κουλό της υπόθεσης είναι πως οι super straight φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια κόκκινη και μαύρη σημαία, στην οποία στηρίζουν την υπόστασή τους. Το πρόβλημα; Η σημαία είναι στα χρώματα του Grindr.