Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν βρώμικα, πραγματικά βρώμικα, με το τυρί-βασίλισσα, με την πρωταγωνίστρια της χωριάτικης, με το έργο τέχνης που σε συνδυασμό με την τηγανιτή πατάτα μαθαίνει στον ουρανίσκο τι είναι ο πραγματικός οργασμός. Ναι, κάποιοι έπαιξαν βρώμικα με τη φέτα, το τυρί που κάνει τα φασολάκια κόλαση αν λείπει από το πιάτο. Σε άλλα νέα, πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως κάποια δείγματα φέτας ΠΟΠ ήταν νοθευμένα με αγελαδινό γάλα και πωλούνταν σε μεγάλα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Στο μεταξύ, όταν μιλάμε για νοθεία, κάνουμε λόγο για ποσοστό ως και 80%. Δηλαδή, δεν το λες καν φέτα από ένα σημείο και μετά.

Την καταγγελία προς αρμόδια ελληνικά θεσμικά όργανα προήλθε από μια ελληνικών συμφερόντων εμπορική επιχείρηση με έδρα το Αμβούργο με το όνομα Trienon, η οποία ξεκίνησε έρευνα όταν διαπίστωσε αθέμιτο ανταγωνισμό στο ράφι γερμανικών σούπερ μάρκετ, όπου διατίθεντο προϊόντα με πολύ χαμηλή τιμή για φέτα. Κάπως έτσι, η Trienon πήρε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα και τα έστειλε για εξέταση σε δυο διαφορετικά εργαστήρια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα νοθεία, μιας και στα δείγματα ανιχνεύτηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% ως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο).

Πίσω από την υπόθεση νοθείας κρύβεται μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας, η Όμηρος, η οποία παραδεχόμενη πως δικές της ήταν οι παρτίδες που εντοπίστηκαν και ανακλήθηκαν, αποδίδει το γεγονός σε βιομηχανικό λάθος που έγινε σε μια παρτίδα, η οποία τελικά ανακλήθηκε. «Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με αναλύσεις δειγμάτων προϊόντων μας, φέτας, οι οποίες έδειξαν μη επιτρεπτά ποσοστά αγελαδινού γάλακτος η εταιρεία μας ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της.

Για συκοφαντία κάνει επίσης λόγο η εταιρεία, δηλώνοντας «απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο και στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και είμαστε βέβαιοι πως είναι σε όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι με αυτή την ιστορία, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ένωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝη, κ.Ιωάννης Βιτάλης δήλωσε, σύμφωνα με το NewMoney:

«Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας αισιοδοξεί πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την αυστηρότατη έρευνα του ΕΛΓΟ θα είναι δίκαια, απόλυτα τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα και θα επιτρέψουν στους αρμόδιους φορείς, στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς εκπτώσεις, όπως αυτές ορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον αποδειχθεί δόλος και όχι αμέλεια. Ελπίζουμε ότι οι εποικοδομητικές αυτές επαφές θα συνεχιστούν και είμαστε σίγουροι πως αποτελέσματα θα είναι προς όφελος για το σύνολο του κλάδου. Παράλληλα, ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στη μακρόχρονη αυτή προσπάθεια, ώστε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας να πάρει σάρκα και οστά και να φτάσει στην επίσημη αναγνώρισή της. Στόχος μας ήταν και παραμένει η προστασία της ΠΟΠ φέτας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ελλήνων κτηνοτρόφων και βιομηχανιών, ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και αναγκαίο».

Κανείς δεν παίζει βρώμικα παιχνίδια με τη φέτα μας. Κανείς!