Δεν χρειαζόμαστε αστυνομικά μέτρα αλλά υγειονομικά μέτρα είπε δικηγόρος στην εκπομπή του OPEN TV, «Ωρα Ελλάδος» και μίλησε στην ψυχούλα μας.

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε οικογένεια στις Σέρρες επειδή έκαναν τραπέζι στην αυλή του σπιτιού τους με λίγα φιλικά και συγγενικά άτομα (έξι άτομα συνολικά), ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιάννη Γιάντσιο, που μίλησε στην εκπομπή του OPEN TV, «Ώρα Ελλάδος», στον σύζυγο της οικογένειας κόπηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση… στην αυλή του σπιτιού του. Σε ενστάσεις προχώρησε ο δικηγόρος της οικογένειας που πήρε πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης.

 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, αστυνομικοί των ΟΠΚΕ συνέλαβαν την ιδιοκτήτρια του ακινήτου και αφού της επέβαλαν πρόστιμο την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για δακτυλικά αποτυπώματα και την κράτησαν εκεί για 4 ώρες. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος, υπάρχει ενημέρωση πως το πρόστιμο τελικά θα ακυρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία τα περισσότερα δεν πληρώνονται. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα οποία τo 80% των προστίμων σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS στο 13033 και άσκοπες μετακινήσεις δεν πληρώνονται. Πολλοί είναι και όσοι παραπέμπουν τις καταβολές -λόγω οικονομικών δυσχερειών- στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν μέσω της Εφορίας.

Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων από τον ενδιαφερόμενο πολίτη εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Η υποβολή των αντιρρήσεων πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.

Σε περίπτωση που ο πολίτης στον οποίο βεβαιώθηκε η παράβαση δεν υποβάλει αντιρρήσεις ή υποβληθείσες δεν γίνουν δεκτές τότε, το πρόστιμο εξοφλείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου (e- παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/ Οριζόντια Παράβολα), είτε από τις τράπεζες, είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τη Δ.Ο.Υ. 

Τι συμβαίνει αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο εμπρόθεσμα;

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου, τότε αυτό αποστέλλεται από τις αρμόδιες αρχές εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Γι’ αυτό μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονται στην παράβαση είναι και το ΑΦΜ  όπως φαίνεται και στο υπόδειγμα πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας.