Οι χθεσνινοβραδινές εικόνες από την εφημερία στον Ευαγγελισμό με τα αθενοφόρα να σχηματίζουν ουρά στην είσοδο του νοσοκομείου ήταν το τελευταίο “σήμα κινδύνου” πριν την επίταξη των γιατρών, την οποία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Υγείας, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε σταθερό αίτημα των υγειονομικών εδώ και πολλές εβδομάδες, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τη δραμτική κατάτασταση που επικρατεί στο Σύστημα Υγείας λόγω της νέας εξάρσης της πανδημίας του Covid-19. Oι προσλήψεις άλλωστε στο χώρο της υγείας δεν ήταν επαρκείς στη διάρκεια του έτους. Τα φύλλα πορείας θα αποσταλούν σε 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς  κάτω των 60 ετών, των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική οι οποίοι επιτάσσονται για ένα μήνα.

https://twitter.com/hashtag/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%97_%CE%A4%CE%A9%CE%A1%CE%91?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Γιατί φτάσαμε στην επίταξη;

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα πέσαν στο κενό, ενώ εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έκαναν λόγο για σκανδαλώδη λιποταξία. Ειδικά για την Αττική, η έκκληση πραγματοποιήθηκε από τις 10 Μάρτιου από κοινού από τον Ιατρικό Συλλόγο Αθηνών και τον Υπουργείου Υγείας.

https://twitter.com/hashtag/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%97_%CE%A4%CE%A9%CE%A1%CE%91?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η απόφαση της επίταξης εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών»;

Σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Οι ιατροί που είχαν αιτηθεί για ειδίκευση μέχρι  τις 15/12/2020, μπόρεσαν άμεσα να προσέλθουν στα νοσοκομεία επιθυμίας τους και να απασχοληθούν για 4 μήνες, δηλαδή μέχρι να έρθει κανονικά η σειρά διορισμού τους, το εν λόγω διάστημα να προσμετράται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα. Τους δόθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή  δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες – εφόσον συμμετέχουν – ίση με αυτή του Επιμελητή Β’.

Πόσους αφορά η επίταξη, ποια είναι τα κριτήρια και για πόσο χρονικό διάστημα;

Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Η πίεση είναι τεράστια, είναι καθημερινή και η διασπορά της νόσου ακολουθεί το χειρότερο σενάριο. Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid-19 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο

Τα φύλλα πορείας θα επιδίδονται από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους κατά τόπους συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα οφείλουν να παρουσιαστούν καθώς και η ημερομηνία και η ώρα.

Αν οι γιατροί αρνηθούν, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, και σε αυτή την περίπτωση κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου.  Νομοθετικά, προβλέπεται πως μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης αν συντρέχουν λόγοι υγείας (σωματικής ή ψυχικής), που θα πρέπει να πιστοποιηθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο

Για την «πολεμική» κατάσταση που επικράτησε κατά την εφημερία το βράδυ της Κυριακής στον Ευαγγελισμό,  μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος με αφορμή και τη χθεσινή φωτογραφία νοσηλεύτριας που δείχνει ασθενοφόρα να έχουν κατακλύσει την είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας διακομίζοντας έκτακτα περιστατικά.

https://twitter.com/hashtag/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

 “Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτή τη στιγμή με όσα γίνονται, να υπάρχουν γιατροί που να μην είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι όλοι γιατροί. Δεν υπάρχουν ιδιώτες και γιατροί του δημοσίου”, τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου.

https://twitter.com/hashtag/%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Λανθασμένη και αχρείαστη χαρακτήρισε την επιστράτευση ιατρών για να προσφέρουν στη μάχη κατά του Covid-19 στα νοσοκομεία ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Παύλος Καψαμπέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.