Η καραντίνα μας έκανε να κοιτάξουμε πίσω. Όταν μια εποχή δεν εξελίσσεται όπως την έχουμε στο μυαλό μας, είναι απόλυτα λογικά να σκεφτόμαστε το παρελθόν. Έτσι, η νοσταλγία χτύπησε «κόκκινο» και πολλοί από εμάς, στην αρχή από περιέργεια και στη συνέχεια από επιλογή, ανοίξαμε το συρτάρι με τις παιδικές μας αναμνήσεις. Αυτό που βρήκαμε, ήταν ένα σκονισμένο Gameboy και διάφορες πολύχρωμες κασέτες.

Το πρώτο αποκλειστικά δικό μου Gameboy, ήταν το μωβ, αυτό που μπορούσες να δεις τον εσωτερικό του κόσμο. Μετά ακολούθησε ένα μπλε SP το οποίο κάπου χάθηκε στην πορεία. Δεν το βρήκα ποτέ και η αλήθεια είναι πως αυτό με στεναχώρησε. Τέλος, βρήκα και το 3Ds που είχα αγοράσει σχετικά πρόσφατα για τις δύσκολες ώρες του χειμώνα μαζί με μια κασέτα Metroid αλλά και τις Pokemon Sun και Ultra Moon, έτσι, γιατί αν δεν παίξω Pokemon, είναι σαν να ατιμώνω τις ώρες που πέρασα μικρός προσπαθώντας να πιάσω τα «θρυλικά».

Η αμέσως επόμενη κίνησή μου, ήταν να ζητήσω από τον κολλητό μου το δικό του SP και μερικές κασέτες. Στη σακούλα που μου έδωσε, βρήκα και πολλές δικές μου, ανάμεσά τους και η Pokemon Crystal και Gold. Τελικά έπαιξα την Red. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Θεωρώ την Crystal τo καλύτερo Pokemon παιχνίδι που έπαιξα ποτέ μου και αυτός ο μύθος ήθελα να διατηρηθεί. Με αυτό τον τρόπο δείχνω τον σεβασμό που αξίζει ο πρώιμος εαυτός μου. Ύστερα έθεσα ένα πολύ δύσκολο ερώτημα κοιτάζοντας την μικρή μου οθόνη: Ποια είναι η καλύτερη κασέτα Pokemon που έχει κυκλοφορήσει; Για μένα είναι η Crystal, για τους υπόλοιπους, όμως;

Τρεις old school gamers μιλούν για τα παιχνίδια που σημάδεψαν την παιδική τους ηλικία

Άρχισα να ψάχνω διάφορα forums με φανατικούς εκπαιδευτές, να διαβάζω τις ιστορίες τους και να κοιτάζω τις λίστες που έχουν δημιουργήσει ξένες σελίδες γιατί, προφανώς, δεν ήμουν ο μόνος με την ίδια απορία. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες κασέτες Pokemon θεωρούνται οι καλύτερες αν και όλοι ξέρουμε πως το ζήτημα είναι υποκειμενικό. Ξεκινάμε:

Pokemon Black and White

Θεωρούνται ίσως η χειρότερες κασέτες ανάμεσα στους εκπαιδευτές του καναπέ. Γενικότερα η Gen 5 σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει σαν να πέρασε και να μην ακούμπησε. Εδώ δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο στόρι και στο δίπολο «σωστό» και «λάθος». Είναι κάπως παρεξηγημένες πάντως καθώς υπήρξαν μερικές ενδιαφέρουσες πλοκές.

Pokemon Sun/Moon

Δύσκολα θα βρεις κακή κασέτα Pokemon. Αυτό που με «χάλασε» με τις συγκεκριμένες, είναι η ευκολία σε κάθε σου βήμα. Στην ίδια κατηγορία βάζω και τις Ultra που ακολούθησαν. Εντάξει, ξέρουμε, παίζουν και παιδιά αλλά δυστυχώς είναι τρομερά εύκολο, τόσο εύκολο που θα μπορούσε να παίζει στον αυτόματο. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει και τις καλές του στιγμές του. Μέχρι εκεί.

Pokemon Diamond and Pearl

Εδώ εντοπίσαμε μια στασιμότητα. Δεν είδαμε κάποια τρομερή αλλαγή που να μας κάνει να γουρλώσουμε τα μάτια μας. Επίσης ήταν κάπως αργό το gameplay λόγω των animations. Αλλά η Diamond και η Pearl έπρεπε να μπουν στη λίστα για έναν λόγο: μπορούσες να ανταλλάξεις Pokemon χωρίς καλώδιο. Αυτό ήταν αρκετό.

Pokemon X and Y

Οι κασέτες που μας πήραν από το χέρι και μας έβαλαν στον 3D κόσμο. Οι μάχες έγιναν πιο εντυπωσιακές, μπορούσαμε να αλλάξουμε την εμφάνιση του χαρακτήρα μας kaiνα παίξουμε πιο εύκολα με τους φίλους μας. Γενικά οι Χ και Υ μας έδωσαν το «καινούργιο» που ψάχναμε και εξέλιξαν το franchise βάζοντας γερές βάσεις για τις επόμενες κασέτες που ακολούθησαν. Δικαίως μπήκαν στη λίστα.

Pokemon Ruby and Sapphire

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Για πρώτη φορά βλέπουμε έντονα χρώματα, μάχες 2×2 και φυσικά γνωρίζουμε το Hoenn, εκεί που θα βρούμε τα θρυλικά Pokemon Groudon και Kyogre. Βρίσκουμε επίσης νέα abilities σε Pokemon που δεν είχαμε δει ξανά στις προηγούμενες κασέτες. Δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε εύκολα και παραμένουν μέχρι και σήμερα από τις πρώτες επιλογές μας όταν απλά θέλουμε να περάσουμε την ώρα μας κρατώντας το Gameboy Advance ή SP.

Pokemon Red and Blue

Μας συγχωρείτε, αλλά η πρώτη φορά δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα πάνω σε αυτό. Θα μπορούσαν κάλλιστα να βρεθούν στην πρώτη θέση μαζί με την «κιτρινη» και την «πράσινη». Είναι η απόλυτη Pokemon εμπειρία.

Pokemon Gold, Silver, Crystal

Τελικά δεν ήμουν ο μόνος που θεωρεί αυτές τις κασέτες ως τις καλύτερες που έχουμε παίξει ποτέ. Βρήκαμε 100 νέα Pokemon, δύο νέα types και φυσικά νέες επιθέσεις. Επίσης κάποια Pokemon μπορούσαμε να τα πιάσουμε μόνο τη νύχτα ή την ημέρα αντίστοιχα. Ήταν οι κασέτες που έβαλαν τις βάσεις για ό,τι θα ακολουθούσε αργότερα. Ακόμα και η επιλογή του αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, τη είδαμε για πρώτη φορά στην Crystal που προσπάθησε και κατάφερε να χωρέσει την Gold και την Silver. Απίστευτες κασέτες.