Είμαστε συνηθισμένοι πια. Κάθε πρωί, όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, αναρωτιόμαστε ποιο ηφαίστειο θα παίξει με το μυαλό μας και τις ζωές των κατοίκων που ζουν κοντά σε αυτό. Αυτή τη φορά πάμε στην πανέμορφη Ισλανδία, κοντά στο όρος Fagradalsfja. Ελπίζουμε να έχετε πιει καφέ, δύσκολη λέξη για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα σου.

Η έκρηξη του ηφαιστείου έγινε στη χερσόνησο Reyjanes που έχει να δει χαρά και εκρήξεις από τον 12ο αιώνα, όπως μας πληροφορεί το Reuters. Φυσικά, επέλεξε το 2021 να κάνει εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο γιατί δεν μας έφταναν όλα τα άλλα.

Η πόλη Giarre μαύρισε κυριολεκτικά από ηφαιστειακή τέφρα

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και τονίζει ότι η έκρηξη είναι μικρή σε αυτή τη φάση. Δεν θέλουμε να ξέρουμε πώς θα μοιάζει η μεγάλη σε μετέπειτα φάση. Η λάβα κάλυψε περίπου μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και στο σημείο σχηματίστηκε μια ρωγμούλα 500-750 μέτρων. Το σιντριβάνι με τις πίδακες λάβας έφτασαν έως τα 100 μέτρα.

https://twitter.com/hashtag/Reykjanes?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

 

Αυτό που κρατάμε, όμως, είναι ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είχαν καταγραφεί περισσότερες από 40.000 σεισμικές δονήσεις στη χερσόνησο ενώ από το 2014 και μετά, αυτές ήταν μόλις 1.000 – 3.000 το χρόνο. Μιλάμε λοιπόν για τεράστια αύξηση. Να πούμε όμως και ότι το ηφαίστειο έπρεπε να δείξει λίγη υπομονή, δεν καταλαβαίνουμε την έκρηξή του.

Παρ’ όλα αυτά, η μετεωρολογική υπηρεσία υποστήριξε ότι δεν προέκυψε κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους της πόλης Thorlakshofn (κράμπα στη γλώσσα) που βρίσκεται ανατολικά του σημείου της έκρηξης.