Η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, τη Βάνα Παπαευγγέλου, τον Γκίκα Μαγιορκίνη, καθώς και τον Άκη Σκέρτσο έφερε και τα νέα “έξυπνα” μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα μας εν μέσω lockdown.

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 21.00 μέχρι τις 05.00 από το Σάββατο.

-Επαναλειτουργία κομμωτηρίων από Δευτέρα, με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

-Επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων με χρήση SMS 6 και χωρίς χρήση αυτοκινήτου και μηχανής. Η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνει το πλαίσιο ως έχει, δηλαδή να απαγορεύεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο εκτός ακτίνας δύο χιλιομέτρων.

-Λειτουργία δημοσίων πάρκων μέχρι 3 ατόμων εκτός αν είναι οικογένεια, με χρήση SMS 6 και χωρίς χρήση αυτοκινήτου και μηχανής.

-Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και υποχρεωτικά τεστ σε ιερείς και ψάλτες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την 25η και 26η Μαρτίου.

-Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση κωδικού 6, πεζή ή με ποδήλατα και τα απαραίτητα έγγραφα.

Δωρεάν rapid test στα φαρμακεία

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως είπε είναι αναγκαίο να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά από την έναρξη της «μάχης» κατά του ιού. Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test στους πολίτες».

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει άμεσα δωρεάν τεστ στους πολίτες, από τα φαρμακεία. Στόχος είναι να γίνουν έως και 10.000.000 τεστ για κορωνοϊό την εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα δικαιούνται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς του με τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Τα κρούσματα

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου: Σε 2.785 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 64 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7361. Παράλληλα, σε 649 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.