Ας ξεκινήσουμε με μερικούς μύθους που έχουν επικρατήσει και έχουν δημιουργήσει μια «βρόμικη» εικόνα στο μυαλό μας για τον Μεσαίωνα ή αλλιώς, για την Σκοτεινή Εποχή. Οι άνθρωποι έκαναν μπάνιο και προσπαθούσαν να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαροί. Εντάξει, δεν έλαμπαν κιόλας αλλά δεν ήταν όλοι όπως τους έχουμε στο μυαλό μας. Προσπαθούσαν να κρατήσουν ένα επίπεδο. Αν μας έβλεπαν το πώς είμαστε εμείς στην καραντίνα, ίσως και να τρόμαζαν.
Μία ακόμα γνωστή παρανόηση έχει να κάνει με το προσδόκιμο ζωής να βρίσκεται κάτω από 30 έτη. Λάθος, πολλοί ζούσαν μέχρι και τα 70 τους. Επίσης, η τρίτη ηλικία ξεκινούσε τα 50 έτη. Και αφού ξεκαθαρίσαμε δύο από τους πολλούς μύθους που διαδίδονται ασταμάτητα εδώ και πολλά χρόνια, ας περάσουμε στις εξωφρενικές συνήθειες του Μεσαίωνα που μας έκαναν να αναρωτηθούμε το αν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εκείνες τις εποχές. Μάλλον όχι.
Στην Αγγλία με τόξα και με βέλη
Η τοξοβολία στην Αγγλία ήταν υποχρεωτική και αυτό γιατί ο βασιλιάς ήθελε όλοι οι ‘’αναλώσιμοι΄΄να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αλλά και τον ίδιο. Έξυπνο.
Ε, όχι και τουαλέτες
Το αποχετευτικό σύστημα δεν βρισκόταν και στα καλύτερά του. Οι άνθρωποι έκαναν την ανάγκη τους σε πύλινα σκεύη, γνωστά και ως «ουροδοχεία». Χρυσές δουλειές για όσους τα πουλούσαν.
Καλά, ούτε λόγος για πλυντήρια
Πολλά ζητάτε. Ούτε πλυντήρια είχαν, ούτε απορρυπαντικό και φυσικά, ούτε μαλακτικό. Με σταχτόνερο και ούρα έπλεναν τα ρούχα τους. Βέβαια, με τη χρήση ούρων δεν ξέρουμε κατά πόσο τα ρούχα θα μύριζαν ωραία.
Οι ψείρες υπάρχουν και εκτός σχολείου
Όλοι, από τον περιφερόμενο πωλητή μέχρι και τον βασιλιά, είχαν στο κεφάλι τους ψείρες. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι φορούσαν περούκες αφού έκοβαν τα μαλλιά τους για να τις αποφύγουν. Δεν ήταν της μόδας λοιπόν, ήταν μια ανάγκη.
Οι άνθρωποι της εκκλησίας και οι λεπροί
Για να δείξουν την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο, οι «άγιοι» της εποχής, επισκέπτονταν λεπρούς και έγλειφαν τις πληγές τους. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το έκαναν αυτό;
Είναι άδικο
Αυτό ίσως το γνωρίζετε αλλά αξίζει να κάνουμε μια αναφορά. Τα ζώα στον Μεσαίωνα δικάζονταν όπως οι άνθρωποι. Είναι ή δεν είναι άδικο κάτι τέτοιο;
O ορισμός του «σκοτώνω κατσαρίδα στη γωνία»
Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα δεν φημίζονται για τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Τα παπούτσια τους, όμως, ήταν πραγματικά απαίσια.
Ένα διαφορετικό διαζύγιο
Στη Γερμανία πήγαν σε άλλο επίπεδο τον τσακωμό των ζευγαριών αφού όταν δεν μπορούσαν να λύσουν τις διαφορές τους με λόγια, τις έλυναν με μια μάχη. Ψυχραιμία, παιδιά. Ένας σύμβουλος γάμου δεν υπήρχε;