Κάποτε τα αντικείμενα και τα έπιπλα δεν είχαν ημερομηνία λήξης. Καθετί αγοραζόταν με το σκεπτικό του ότι θα κρατούσε για μια ζωή και το πρόσεχαν “σαν τα μάτια τους”. Αργά ή γρήγορα όμως, όλα αυτά τα έπιπλα άρχισαν να αντικαθίστανται από φτηνές, ντιζαϊνάτες και συνήθως χαμηλής ποιότητας κατασκευές. Η σουηδική μανία σάρωσε τα περισσότερα ελληνικά σπίτια και τα έπιπλα που κάποτε βασίλευαν στα σαλόνια και τα υπνοδωμάτια μας, κατέληξαν σκονισμένα και αραχνιασμένα δίπλα σε κάδους ή κρυμμένα σε αποθήκες. 

 

Κάποιοι -θα λέγαμε ρομαντικοί- αποφάσισαν να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι, τα έπιπλα επέστρεψαν στις βιτρίνες, αυτή τη φορά όμως των παλαιοπωλείων. Ένας ολόκληρος κόσμος αντικειμένων και επίπλων δύο-τριών γενεών περιμένουν να μας συνδέσουν με το νοσταλγικό παρελθόν, φυσικά κάτω από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα. 

 

Βρες vintage έπιπλα εδώ

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε βιντατζάδικα, ώστε να βρουν εκείνο το έπιπλο που θα δώσει χαρακτήρα στο χώρο τους, επιβεβαιώνοντας ότι “τα σκουπίδια κάποιων είναι θησαυρός για άλλους”. Interior designers επιλέγουν να βάλουν μικρές vintage πινελιές στο χώρο τους, δίνοντάς του τη ζεστασιά και τη συναισθηματική ασφάλεια των σπιτιών περασμένων εποχών. Πλέον το παλιό έπιπλο δεν αφορά μόνο συλλέκτες, αλλά όλους εκείνους που θέλουν για το σπίτι τους κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. 

 

Βρες vintage έπιπλα εδώ

 

Ένα online παλαιοπωλείο που έχει μεγάλη ποικιλία και φέρνει συνεχώς μικρά διαμάντια του παρελθόντος είναι το Retronion. Έχει έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του 70, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του ανείπωτη ιστορία. 

Η Βασιλική και η Ελένη, οι ιδιοκτήτριες του Retronion, βρίσκουν τα περισσότερα έπιπλα σε αποθήκες, αλλά και από ανθρώπους που απλώς τα είχαν βαρεθεί. Καναπέδες, πολυθρόνες, εντυπωσιακές διαχρονικές ροτόντες, γραφεία, μπουφέδες, καρέκλες για μέσα και έξω, φωτιστικά, καθρέπτες, τουαλέτες, ντουλάπες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς που κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα. 

 

Βρες vintage έπιπλα εδώ

 

Στο Retronion βρήκαμε τα περιβόητα δανέζικα έπιπλα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν επανέλθει στις προτάσεις των interior designers, αλλά και κλασικά έπιπλα, μεσοπολεμικά, βιομηχανικού στυλ και ρετρό, τα οποία μπορούν να ταιριάξουν εξαιρετικά με σύγχρονα κομμάτια. Όλα είναι ένα και ένα, απόλυτα λειτουργικά, σε καλή κατάσταση και προσιτή τιμή. 

Η τάση “δίνω ένα νέο σπίτι στα παλιά έπιπλα” εκτός από μια εναλλακτική πρόταση στην επίπλωση, έχει και από περιβαλλοντικής άποψης αξία. Τα έπιπλα αντί να καταλήξουν σε χωματερές, επαναχρησιμοποιούνται, δίνοντας “γροθιά” στον υπερκαταναλωτισμό και στην ιδέα του ευκαιριακού επίπλου.

Ανακαλύψτε έπιπλα, διακοσμητικά και άλλα αντικείμενα μιας άλλης εποχής εδώ