”Δεν θα γίνει Έλληνας ποτέ, Ισπανέ, Ισπανέ”. Αυτό το σύνθημα ίσως μας εκφράζει καθώς στην Ισπανία θέλουν να το παίξουν πρωτοποριακοί και na αφήσουν στην άκρη την τίμια 5ημερη ή 6ημερη εργασία και τις υπερωρίες που δεν πληρώνονται. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε;

Η Ισπανία λοιπόν είναι μία από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που θα δοκιμάσει το πιλοτικό πρόγραμμα για τετραήμερη εργασία (σε όποια επιχείρηση το επιθυμεί) καθώς η κυβέρνηση είπε το ”ναι”. Πώς ξεκίνησαν όλα; Από την πρόταση του αριστερού κόμματος Mas Pais τον περασμένο μήνα.

via GIPHY

”Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ήρθε η ώρα για την ιδέα αυτή”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος, Ινίγο Ερεχόν. Και όπως φαίνεται, η Ισπανία δεν θα είναι η μόνη χώρα αφού στη Γερμανία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία, βλέπουν με καλό μάτι αυτή την ιδέα αφού υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζόμενων.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τις ενώσεις επιχειρήσεων της χώρας που κάνουν λόγο για ”τρέλα” λίγο μετά την χειρότερη ύφεση που βίωσε η Ισπανία μετά τον εμφύλιο πόλεμο. ”Για να βγούμε από την κρίση αυτή πρέπει να εργαστούμε περισσότερο, όχι λιγότερο” υποστήριξε ο Ρικάρτνο Μουρ του CEOE. Βέβαια, από τα χείλη του περιμέναμε κάτι του τύπου ”να λέτε και ευχαριστώ που έχετε δουλειά” αλλά μας απογοήτευσε.