Συνέχισε να διαβάζεις, διατηρώντας την ψυχραιμία σου: το Netflix φαίνεται να έχει αρχίσει να δοκιμάζει μια λειτουργία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη μέτρων κατά της εκτεταμένης πρακτικής χρηστών να μοιράζονται τους κωδικούς με φίλους ή συγγενείς. Από πού προκύπτει αυτό το κακοχάμπερο; Κάποιοι χρήστες του Netflix, σύμφωνα με άρθρο του Guardian, ανέφεραν ότι έλαβαν ένα μήνυνα που τους ζητά να επιβεβαιώσουν ότι ζουν με τον ιδιοκτήτη του λογαριασμού, εισάγοντας έναν κωδικό που περιλαμβάνεται σε γραπτό μήνυμα ή email που έχει σταλεί στον συνδρομητή.

«Αν δε μένετε με τον ιδιοκτήτη αυτού του λογαριασμού, χρειάζεστε δικό σας λογαριασμό για να συνεχίσετε να παρακολουθείτε», αναφέρει το μήνυμα, ωστόσο, μέχρι στιγμής στους τηλεθεατές δίνεται η επιλογή να καθυστερήσουν την επαλήθευση και να συνεχίσουν να παρακολουθούν Netflix κανονικά.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας δήλωσε πως το τεστ έχει σχεδιαστεί για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λογαριασμούς του Netflix είναι εξουσιοδοτημένοι να το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, παλιότερα το Netflix έχει αναφέρει πως δεν έχει πρόβλημα με τη συνήθεια των συνδρομητών να μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους, με τον συνιδρυτή της πλατφόρμας, Ριντ Χέιστινγκς να έχει δηλώσει πως δεν υπήρχαν σχέδια (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) για λήψη μέτρων ενάντια σε αυτή την πρακτική, που μεταξύ μας, έχει σώσει ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown.

Γενικότερα, οι streaming πλατφόρμες όπως Netflix, HBO Go, Amazon Prime και Disney+ επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν πολλαπλά προφίλ στο λογαριασμό τους, αλλά με τον όρο ότι αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους εντός του νοικοκυριού.

Τον Ιανουάριο το Netflix ανακοίνωσε πως έφτασε τους 203 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. Η ερευνητική εταιρεία Magid έχει εκτιμήσει πως περίπου το ένα τρίτο των χρηστών του Netflix μοιράζονται τον κωδικό τους με κάποιον άλλο, ενώ μελέτη της ιστοσελίδας Cordcuting το 2019 διαπίστωσε πως περισσότεροι από 40 εκατομμύρια λογαριασμοί παγκοσμίως δανείζονται από χρήστες που δεν πληρώνουν.

Όπως και να έχει, ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να «χωρίσουμε» λογαριασμούς στο Netflix, γιατί φήμες λένε πως η μισή Ελλάδα θα μείνει χωρίς λογαριασμό. Άσε που θα χρειαστεί να ξαναδούμε πρόσωπα με τα οποία δε μιλάμε καν, κάπου τα χάσαμε, κάπως μαλώσαμε, αλλά το κοινό Netflix έμεινε εκεί να μας ενώνει, σαν ένας συνδετικός κρίκος βαθιάς ανθρωπίλας.