Ο Thomas Vijayan ήταν ο νικητής του Μεγάλου Βραβείου στα φετινά World Nature Photography Awards, με την εικόνα ενός ουρακοτάγκου να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο. Ανάποδα. Γιατί ο κόσμος μας εδώ και ένα χρόνο δεν πάει καλά.

Ο κόσμος πηγαίνει ανάποδα

Μεγάλος νικητής στην κατηγορία ζώα στο φυσικό περιβάλλον τους. Για να τραβήξει αυτή την εικόνα ενός ουρακοτάγκου του Βόρνεο στο Εθνικό Πάρκο Tanjung Puting, ο φωτογράφος σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο και περίμενε υπομονετικά. “Επέλεξα ένα δέντρο που ήταν μέσα στο νερό, ώστε να μπορέσω να πάρω μια καλή αντανάκλαση του ουρανού που μπορεί να κάνει την εικόνα να φαίνεται ανάποδα. Έπειτα σκαρφάλωσα στο δέντρο και περίμενα ώρες. Αυτό είναι ένα κανονικό μονοπάτι για τους ουρακοτάγκους ώστε να περάσουν σε ένα άλλο μικρό νησί, οπότε ήμουν βέβαιος ότι θα πάρω αυτό το κλικ αν περίμενα υπομονετικά” είπε o Thomas Vijayan  στην εφημερίδα The Atlantic.

Θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο σκάφος:  βραβείο στην κατηγορία Άνθρωποι και Φύση Ένας βόρειος γιγάντιος μακρονήκτης κολυμπά κατά μήκος του υφάλου Ningaloo στην Αυστραλία. Κι ύστερα λέμε στα αγόρια μας πόσο τεράστιες μας βγάζουν στις φωτογραφίες διακοπών. Συγχαρητήρια για το κλιλ Naomi Rose.

Ομίχλη στο βάλτο: βραβείο στην κατηγορία Φυτά και Μύκητες. Φυλλοβόλο κωνοφόρο κυπαρίσσι στο Ανατολικό Τέξας. Τα εύσημά μας στον Doron Talmi.

Πάλη λιονταριών: Κατηγορία θηλαστικών και συμπεριφορά. Ένας παρείσακτος πλησιάζει πηγή νερού στο Σερενγκέτι που είχε ήδη διεκδικηθεί από μια μικρή αγέλη λιονταριών. Καθώς η λέαινα πλησίαζε, η αγέλη της επιτέθηκε για να την διώξει. Γενναίο κλικ του Patrick Nowotny.

Ο Βλαντιμίρ Τσεχ βραβεύτηκε για την φωτογραφία μια κόκκινης αλεπούς που περνάει μέσα από το Δάσος της Βοημίας στην Τσεχία.

Clark’s grebe ονομάζεται αυτό το υδρόβιο πτηνό και αγαπά ιδιαίτερα τα μωρά του. Εδώ στην κομητεία Σαν Λουίς Ομπίσπο, Καλιφόρνια. Για το κλικ βραβεύτηκε η Lisa Roeder.

Αμφίβια και Ερπετά είναι η κατηγορία. Μια πράσινη σαύρα ρεύεται κατά τη διάρκεια της παραμονής της για ξεκούραση σε ένα κλαδί δέντρου, στο φυσικό πάρκο Windsor στη Σιγκαπούρη. Το κλικ ανήκει στον Mr. Endy.

Ένας λευκός ρινόκερος αποκερατώνεται για να μην σκοτωθεί από λαθροκυνηγούς. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική, καθώς και ένα μέτρο διατήρησης του είδους -έσχατης ανάγκης. Όλα τα είδη ρινόκερου βρίσκονται, ή ήταν, στο χείλος της εξαφάνισης λόγω της δημοτικότητας των κέρατων τους στην Ασία. Στο κλικ ο Gunther De Bruyne. Κατηγορία φωτορεπορτάζ της φύσης.

Αμφίβια και Ερπετά κατηγορία. Δύο ευρωπαϊκοί κοινοί βάτραχοι, φωτογραφημένοι κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου ζευγαρώματος, στο Aveto της Ιταλίας. Ο Vittorio Ricci πάτησε το κλικ στην κατάλληλη στιγμή.

Άνθρωποι και Φύση κατηγορία. Ο Τζος Μούλκοϊ ψάχνει και βρίσκει ένα μεγάλο κύμα στην Αλάσκα. Το φωτογράφισε ο Mark McInnis. 

Αυτή η μεγάλη κερασφόρος κουκουβάγια μόλις ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πτήση. Έσπρωξε τα φτερά της προς τα εμπρός για να αποκτήσει ορμή. Καθώς τα φτερά συνδέονταν μπροστά της, φαινόταν σαν να σχημάτισε ένα τέλειο ιπτάμενο πιατάκι. Η εικόνα τραβήχτηκε κοντά στο Χάι Ρίβερ του Καναδά από τον Dale Paul.