Με την αύξηση των κρουσμάτων, το πλάνο για άνοιγμα της αγοράς αλλάζει μέρα με τη μέρα. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια ότι ένα μέσο νοσοκομείο με 200 κλίνες γεμίζει καθημερινά με ασθενείς με κορωνοϊό, είναι ξεκάθαρα πως η πιέσεις στο σύστημα υγείας είναι τεράστιες και πως το σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς στις 22 Μαρτίου ή στις 29 Μαρτίου, ανατρέπεται.

Tο άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται αν συνεχίσει να καλπάζει η πανδημία.

Αυτή την ανατροπή επιβεβαίωσαν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτέλεια Πελώνη, λέγοντας πως δε μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς μέσα στον Μάρτιο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται αν συνεχίσει να καλπάζει η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το σίγουρο: ο νέος πενταψήφιος αριθμός που θα μας επιτρέπει να πηγαίνουμε για ψώνια όταν ανοίξει η αγορά είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί. Από τη στιγμή που ο πολίτης θα έχει λάβει την αυτόματη απάντηση, θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για να πραγματοποιήσει τα ψώνια του. Το θέμα; Θα μπορεί να στέλνει το μήνυμα μόνο μια φορά, αφού αν επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας μέρας, θα λάβει αρνητική απάντηση. Ναι, ο νέος πενταψήφιος, 13032, θα μας ρίχνει άκυρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, και όσα είπε πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΪ, «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει τον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 για το λιανεμπόριο χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση». Ο καταναλωτής, εξήγησε θα μπορεί να στέλνει για το λιανεμπόριο «ένα μήνυμα την ημέρα, με συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο το οποίο θα το ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης».

Σε ερώτηση εάν ο χρόνος θα μετριέται στο μήνυμα για το λιανεμπόριο ή στον έλεγχο απάντησε ότι «θα είναι ένα μήνυμα και στον έλεγχο θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν έχει κάνει υπέρβαση κάποιος του ορίου το οποίο θα έχει τεθεί, το οποίο θα είναι οριζόντιο για όλους».