Η ζωή, έτσι όπως είναι δοσμένη, αποτελεί μια παρατεταμένη καταπίεση. Μην τρέχεις, θα πέσεις, μην τεμπελιάζεις, θα το μετανιώσεις, μη φας άλλες πατάτες, θα παχύνεις, μην πιείς άλλο, θα μεθύσεις, μην κάνεις πολύ σεξ, είναι αμαρτία. Σε πόσες απολαύσεις πατάμε skip στο βωμό του μέτρου, της ισορροπίας, του φόβου, του wellbeing, της κυτταρίτιδας, της καλής υγείας; Μάλλον παραπάνω από όσο αντέχουμε και παραπάνω από όσο χρειάζεται τελικά.

Τη στιγμή που η πανδημία κατέστησε σαφές πως πλέον η μέρα θα αρχίζει και θα τελειώνει με καταπίεση (μέχρι πριν, δε μας έλεγε κανείς «μη συναθροίζεστε, θα πάθετε overdose κοινωνικοποίησης), ένας Γάλλος ογκολόγος έρχεται να μας καλέσει να σταματήσουμε να στερούμαστε. «Ζήστε τη ζωή σας με ισορροπία, χωρίς στερήσεις, απολαμβάνοντας ό,τι σας αρέσει», προτείναι ο ογκολόγος και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Νταβίντ Κάγιατ.

Σύμφωνα με το RTL, ο γιατρός πιστεύει πως οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν μικρές υπερβολές χωρίς ενοχές. Υποστηρίζει πως αυτές ακριβώς οι υπερβολές είναι απαραίτητες για την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Για τον γιατρό, οι συνεχείς αρνήσεις που μας επιβάλουν γιατροί, οργανισμοί και κυβερνήσεις, είναι επιβλαβείς για το μυαλό. Και στο τέλος της μέρας, δεν κάνουν και καμία μεγάλη διαφορά στο σώμα.

Το να ζούμε μια ζωή χωρίς ευχαρίστηση είναι ο πραγματικός κίνδυνος

Μιλώντας στην εφημερίδα The Times, ο Κάγιατ ανέφερε πως «ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι μιας ζωής χωρίς ευχαρίστηση», προειδοποιώντας πως αν αυτό το μοντέλο μας επιβληθεί, τότε θα εκραγούμε. «Μας κάνουν να αισθανόμαστε φοβισμένοι και ένοχοι και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να κάνουμε οτιδήποτε για να αποκτήσουμε αυτό το ιδανικό σώμα και να μην το καταφέρνουμε. Και όταν λυγίζουμε, όταν τρώμε μια μερίδα πατάτες τηγανητές, να αισθανόμαστε ένοχοι. Από αυτή την ενοχή θα προκληθεί μια μείωση της αυτοεκτίμησης, η οποία θα μας αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο», ανέφερε.

«Οταν ακούτε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή διαβάζετε στις εφημερίδες, τι σας λένε; Οτι πρέπει να μην τρώτε λιπαρά και ζάχαρη, ότι δεν πρέπει να τρώτε αλλαντικά και ότι η ρύπανση, που είναι παντού γύρω μας, προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά ποιες είναι όλες αυτές οι ιστορίες; Θα πεθάνουμε τρώγοντας ζαμπόν, μιλφέιγ ή μια μερίδα πατάτες;»

Δε θα μας σκοτώσουν λίγες πατάτες

Ο ογκολόγος υπενθύμισε τη μαγική λέξη: ισορροπία. Μέσα από αυτή πρέπει όμως και να αναζητούμε τη χαρά και την ευχαρίστηση. Για τον ίδιο, δεν είναι ο «λάθος» τρόπος ζωής που μπορεί να μας αρρωστήσει, αλλά το αίσθημα αποτυχίας που νιώθουμε. «Όταν αποτυγχάνετε να ανταποκριθείτε σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, έχετε τύψεις, κακή εικόνα του εαυτού σας και αίσθημα ενοχής. Αυτή η υποβάθμιση της εικόνας σας μπορεί να σας ”φάει”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, αλλά, επιπλέον, η ζωή σας δεν θα είναι καλή», εξηγεί.

Το άρθρο των The Times είχε τίτλο «Η εντολή του Γάλλου γιατρού: Φάτε τηγανητές πατάτες. Πιείτε κρασί. Κάντε σεξ» και σημείωνε:

«Το έργο του αποτελεί, εν μέρει, μέρος της γαλλικής απάντησης στις εκστρατείες που αντλούν έμπνευση από τους Αγγλοσάξονες και υποστηρίζουν τη δίαιτα, την αποχή και τον ασκητισμό -μια βολή από το Παρίσι προς την κατεύθυνση της καθηγήτριας Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, πρώην επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας, η οποία προειδοποίησε τις γυναίκες ότι κάθε ποτήρι κρασιού αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ή της Κρίστι Φανκ, της γνωστής ογκολόγου χειρουργού του Μπέβερλι Χιλς, η οποία ζητεί από αυτές να σταματήσουν και την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων».