Ζούμε με τον κορονοϊό για περισσότερο από ένα χρόνο. Για την ακρίβεια, ο κορονοϊός ζει με εμάς αλλά χωρίς τη θέλησή μας. Τι γνωρίζουμε όμως για τον ιό εκτός από την επικινδυνότητά του; Όχι πολλά, αφού η προέλευσή του είναι ακόμα άγνωστη παρά την υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Κίνα από μια ομάδα διεθνών ειδικών τον Ιανουάριο.

Αρκετό καιρό μετά λοιπόν, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προέλευσή της COVID-19 και οι ειδικοί ζητούν να διεξαχθεί μια νέα έρευνα για την πανδημία. «Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από εκεί όπου ήμασταν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφσκι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

Ο Πετρόφσκι είναι ένας από τους 26 ειδικούς που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή που ζητά εξηγήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και την κινεζική κυβέρνηση αφού όπως λένε, ο ΠΟΥ στηρίχθηκε υπερβολικά σε πολιτικά υποκινούμενη έρευνα και η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί κρίσιμης σημασίας δεδομένα. Κάπου εκεί μπορεί να εμφανιστεί ο Τραμπ και να πει «τα έλεγα εγώ».

via GIPHY

Η ομάδα των επιστημόνων που επελέγησαν από τον ΠΟΥ και επισκέφθηκε νοσοκομεία αλλά και ερευνητικά ινστιτούτα στην Γουχάν δηλαδή εκεί που ταυτοποιήθηκε ο κορονοϊός, επιμένουν πως ο ιός δεν «δραπέτευσε» από κάποιο εργαστήριο. Βέβαια, η ανοικτή επιστολή αναφέρει πως η αποστολή του ΠΟΥ «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» ενώ ο Πετρόφσκι ανέφερε πως «όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και θα πρέπει να περιμένω ακόμη για να δω ένα θραύσμα ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που αποκλείει οποιαδήποτε από αυτές». Καλά πάει αυτό.