Μπορεί η Σοφία Μπεκατώρου να ήταν εκείνη που με τη καταγγελία της άναψε την απαραίτητη φλόγα του ελληνικού #MeToo, αλλάζοντας κατά πολύ τον δημόσιο διάλογο και τον τρόπο που συζητιούνται τα θέματα κακοποίησης, επαγγελματικού εκφοβισμού και σεξουαλικών επιθέσεων και κακοποίησης, ωστόσο τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να απασχολούν ένα χρόνο πριν, όταν εξαιτίας της πανδημίας και του εγκλεισμού, τα περιστατικά βίας έδειξαν αύξηση. Με αφορμή την πρώτη καραντίνα, το Speak Up Festival – Καραντίνα στη Βία συγκέντρωσε περισσότερους από 20 καλλιτέχνες της hip hop σκηνής με έναν σημαντικό στόχο: την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας μέσα από τη μουσική. Παράλληλα, εκπρόσωποι 10 οργανισμών και φορέων έδωσαν πρακτικές συμβουλές σε όλους είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το συγκρότημα Quimera δημιούργησε το τραγούδι με τίτλο «Η σιωπή δεν είναι λύση», με αφορμή εκείνο το festival. Τώρα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, το συγκρότημα ένιωσε πως δεν πρέπει να μείνει σιωπηλό. «Πρώτη φορά η σιωπή δημιουργεί τόσο θόρυβο», γράφουν, συνεχίζοντας πως «Για αυτό όσοι ξέρουμε πρέπει να μιλάμε και όσοι δεν ξέρουμε ας μάθουμε να ακούμε αυτούς που έχουν κάτι να πουν. Γι’ αυτό μιλήσανε, για να τους ακούσουμε».

“Τα θύματα τα βγάλαμε ψεύτες και μοιχαλίδες / να μιλάς για αυτά που ακούς / να φωνάζεις ό,τι είδες / άντε σπάσε τη σιωπή / να σπάσουν και οι αλυσίδες”