Οι ΗΠΑ προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, με νέο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση τεχνικών χειρισμού υπόπτων που προκαλούν ασφυξία και τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που απολύθηκαν για κακοποιήσεις.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της δίκης του πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε (χθες, Τετάρτη), σχέδιο νόμου που προβλέπει μια βαθιά μεταρρύθμιση των δυνάμεων της τάξης. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Τζόρτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανό που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, είχε υιοθετηθεί ξανά τον περασμένο Ιούνιο (ένα μήνα μετά) από την κάτω Βουλή του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία έχουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία. Ωστόσο, είχε παραμείνει αποκλεισμένο από τη Γερουσία, η οποία βρισκόταν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών ως και τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου δεδομένη η έγκρισή του από τη Γερουσία. 

Το σχέδιο αυτό νόμου, με την ονομασία “Πράξη Τζορτζ Φλόιντ Δικαιοσύνη στην Αστυνόμευση“, “δεν θα σβήσει τους αιώνες συστημικού ρατσισμού” στις ΗΠΑ, δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, πριν από την υιοθέτησή του. Ωστόσο θα αποτελέσει “ένα τεράστιο βήμα” προς την “οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο υγιούς, σχέσης ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες που αυτή σέβεται”.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Η πρόταση νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση τεχνικών χειρισμού υπόπτων που προκαλούν ασφυξία, τον περιορισμό της μεταφοράς στρατιωτικών εξοπλισμών στις δυνάμεις της τάξης, τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που απολύθηκαν για κακοποιήσεις. Επιπλέον, επιτίθεται στην ευρεία ασυλία που απολαμβάνει η αστυνομία σε περιπτώσεις αστικών διώξεων. Παράλληλα, προβλέπει το τέλος των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες, των ενταλμάτων σύλληψης που επιτρέπουν στους αστυνομικούς να μπουν στο σπίτι των υπόπτων χωρίς να χτυπήσουν.

Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ πως σε αυτό το πλαίσιο η Μπριόνα Τέιλορ, μια Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς τον περσινό Μάρτιο μέσα στο διαμέρισμά της. Στις διαδηλώσεις που έγιναν στους δρόμους των ΗΠΑ, στα πλαίσια του κινήματος Black Lives Matter, και το όνομα της Μπριάνα αντηχούσε δυνατά, μαζί με άλλα ονόματα θυμάτων της αστυνομικής βίας.

Η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που διατήρησε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, για εννέα ολόκληρα λεπτά, προκαλώντας τον θάνατό του από ασφυξία, ξεκινά τη Δευτέρα στη Μινεάπολη.