Πόσο συχνά συμβαίνει μια έρευνα να σου δίνει στο πιάτο ακριβώς αυτό που θέλεις να ακούσεις; Ιδέα δεν έχουμε. Πάντως, νέα διεθνής επιστημονική μελέτη δείχνει πως τα αγόρια που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια στην ηλικία των 11 ετών, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά από τρία χρόνια. Η ίδια μελέτη δείχνει επίσης πως τα κορίτσια που περνούν περισσότερες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής ιατρικής, Psychological Medicine, όπου οι ερευνητές ανέφεραν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Άαρον Κάντολα, δήλωσε:

«Μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία, δεν φαίνεται το παίξιμο τους να είναι βλαβερό και μάλιστα μπορεί να έχει μερικά οφέλη.

Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μια σημαντική κοινωνική πλατφόρμα για τους νέους.

Είναι όντως ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που τα παιδιά -και οι ενήλικες- περνάνε καθιστοί, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση μιας οθόνης είναι εγγενώς επιβλαβής».

Στη μελέτη συμμετείχαν 11.341 παιδιά και έφηβοι. Τα συμπεράσματα ήταν πως τα αγόρια που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια τις περισσότερες μέρες, είχαν κατά μέσο όρο λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μια τριετία, σε σχέση με τα αγόρια που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια λιγότερο από μια φορά το μήνα. Κάτι ανάλογο όμως δεν παρατηρήθηκε στα κορίτσια.

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που έκαναν συχνότερη χρήση των social media, είχαν 13% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από τρία χρόνια, σε σχέση με τα συνομήλικα κορίτσια που χρησιμοποιούσαν τους ιστότοπους δικτύωσης λιγότερο από μια φορά το μήνα. Η μέτρια χρήση των social media δεν φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει παρεμφερή ευρήματα και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πολύ συχνή ενασχόληση με τα social media επιβαρύνει την ψυχική υγεία των παιδιών, ιδίως των κοριτσιών.

Όπως έδειξε και η νέα μελέτη, τα αγόρια παίζουν βιντεοπαιχνίδια συχνότερα από τα κορίτσια, ενώ τα τελευταία κάνουν χρήση των social media συχνότερα από τα αγόρια.

Σε κάθε περίπτωση, δε βρέθηκε συσχετισμός μεταξύ της γενικότερης χρήσης του ίντερνετ και της κατάθλιψης. «Η σχέση ανάμεσα στο χρόνο μπροστά από μια οθόνη και στην ψυχική υγεία είναι πολύπλοκη και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να την κατανοήσουμε», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής επιδημιολογίας Ματς Χάλγκρεν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να είναι πιο δραστήριοι σωματικά και να διακόπτουν τις παρατεταμένες περιόδους καθισιού μπροστά από μια οθόνη, κάνοντας έστω ελαφριά σωματική δραστηριότητα».

Πηγή: ΑΠΕ