Τι να περιμένετε από αυτό το coffee table book που είναι πολλά παραπάνω; Εκπροσώπηση, εκπαίδευση, ιστορία, τέχνη, ακτιβισμό , ισότητα, ενδυνάμωση, πόνο και φυσικά, ευχαρίστηση. “Το Δικαίωμα της γυναίκας στην απόλαυση”, πέρά από μια εκδοτική σύμπαραξη της γκαλερί BlackBook με την εταιρεία ερωτικών παιχνιδιών LELO, είναι ένα ιδαίτερο λέυκωμα με περισσότερα από 200 έργα και πρωτότυπα κείμενα από τουλάχιστον 70 από τις πιο σημαντικές και αναγνωρισμένες γυναίκες στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της ακαδημαϊκής σκέψης. Το 10% των εσόδων από τις πωλήσεις του coffee  table book  θα ωφελήσει την Girls Inc., μια οργάνωση αφιερωμένη στην ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς γυναικών. Στις σελίδες του βλέπουμε  στην πράξη τι σημαίνει να διευρύνεις  με κάθε τρόπο  την ενδυνάμωση, την ισότητα, την ελευθερία της έκφρασης, την τέχνη, τη σεξουαλικότητα και την ευχαρίστηση σε όλες τις μορφές της.

Γιατί τώρα; Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γυναίκες αισθάνονται πιο άνετα να μιλούν για το σώμα τους, αλλά η απόλαυση συχνά μένει έξω από αυτή τη συζήτηση. Ο τόνος ορίζεται στους πρόλογους του βιβλίου από τη συγγραφέα Ροξάν Γκέι και τη μυθιστοριογράφο Έρικα Τζονγκ, η οποία έχει γίνει κυρίως γνωστή από το βιβλίό της “Fear of Flying” που εισήγαγε την έννοια του “zipless fuck”, δηλαδή της σύντομης ερωτικής συνέρευσης απαλλαγμένης από ενοχές ή δεσμεύσεις.

Το λευώκμα περιλαμβάνει πίνακες της Τζένι Σάβιλ, έργα της εικαστικού Σάρα Λούκας, η οποία επανερμηνεύει την μπανάλ μισογυνιστική εικονογραφία, φωτογραφίες της Έλεν φον Ούνβερτ εμπνευσμένες από την BDSM κουλτούρα. Οι επιμελητές της έκδοσης θίγουν μια σειρά από ζητήματα: τον θρησκευτικό συντηρητισμό, την απουσία του μαύρου σώματος στην ιστορία της τέχνης και άλλα.

Η πρώτη έκδοση του “Δικαιώματος της γυναίκας στην απόλαυση” εξαντλήθηκε. Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας από την οπτική γωνία μιας γυναίκας ήταν, και εξακολουθεί να είναι, αμφιλεγόμενη. Μία από τις γυναίκες που συμμετέχει στο λεύκωμα, η καλλιτέχνιδα Μέριλιν Μίντερ, στη διάρκεια ενός παλιότερου καλλιτεχνικού της project διαπίστωσε ότι υπάρχουν μόλις 10 γνωστοί πίνακες στους οποίους απεικονίζονται οι τρίχες του εφηβαίου. “Οι καλλιτέχνες πίστευαν ότι οι τρίχες της ήβης  ήταν χυδαίες”, λέει η Μίντερ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ξεκίνησε να δημιουργεί μια σειρά από μεγάλους πίνακες ζωγραφικής που παίζουν με το μοτίβο του ηβικού τριγώνου.

Το “Δικαίωμα της γυναίκας στην απόλαυση” είναι  αφιερωμένο στο ερωτικό γυναικείο βλέμμα, πώς δηλαδή οι καλλιτέχνιδες συλλαμβάνουν και εκφράζουν καλλιτεχνικά τον γυναικείο ερωτισμό. Πέρα από τα γυναικεία γυμνά, υπάρχουν και λίγα ανδρικά, όπως για παράδειγμα στις φωτογραφίες της Ντάνι Λεσνάου. Ύστερα από αιώνες, στη διάρκεια των οποίων το γυμνό γυναικείο σώμα ήταν ένα καλλιτεχνικό θέμα με το όποιο μόνο οι άντρες είχαν το προνόμιο να καταπιαστούν, το λεύκωμα αύτο έρχεται επιτέλους να αλλάξει τους “κανόνες”.