Γιατί συνεχίζουμε να αποκαλούμε κάθε νέο lockdown «τύπου Μαρτίου» αφού σχεδόν όλα όσα έχουν εφαρμοστεί τις προηγούμενες ημέρες μοιάζουν με τα προηγούμενα; Γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη «νέο» αφού στην ουσία ποτέ δεν βγήκαμε από από το καθεστώς περιορισμού αν εξαιρέσουμε τις λίγες ημέρες του καλοκαιριού; Ίσως είναι η δύναμη της συνήθειας, ίσως οφείλεται στην έλλειψη δημιουργικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων.
Παρ’ όλά αυτά, το αποτέλεσμα είναι ένα: Βρισκόμαστε λίγο πριν την ανακοίνωση -θα γίνει το απόγευμα- ενός «σκληρότερου» lockdown. Βέβαια, όπως προείπαμε, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο. Τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, ιδιαίτερα στην Αττική, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Ποια είναι τα πιθανότερα σενάρια: Να γίνει περιορισμός στη χρήση του κωδικού 6 και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια. Δηλαδή, αν κάποιος θα θέλει να αθληθεί, θα πρέπει να το κάνει κοντά στον κατοικία του. Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευτούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Τώρα, γιατί δεν ξεχνάμε την ιστορία και μας και θέλουμε να την τιμήσουμε, στο τραπέζι συσκέψεων έχει πέσει άλλη μία ωραία ιδέα. Καθολικό lockdown 10-15 ημερών παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Μαρτίου του 2020 και με παρόμοια, επετειακά μέτρα. Γιατί φτάσαμε ξανά σε αυτό το σημείο; Διότι τα δεδομένα από τα νοσοκομεία της Αττικής προκαλούν ανησυχία, όπως φυσικά και τα 2.353 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;