Χιόνι, τρομερά χαμηλές θερμοκρασίες και «χοντρές» ενδυματολογικές επιλογές, αυτά κατέγραψε ο Αλεξέι Βασίλιεβ, ένας φωτογράφος με βάση τη Γιακουτία, μία από τις δέκα τουρκικές δημοκρατίες εντός της ρωσικής ομοσπονδίας. Ο Αλεξέι είναι γνωστός για τη καταγραφή της ζωής των Γιακουτιανών και οι φωτογραφίες του χαρακτηρίζονται εντυπωσιακές αλλά και κάπως μυστήριες κάτι που οφείλεται φυσικά στο μέρος που έχει επιλέξει να τονίσει μέσα από το έργο του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αλεξέι παραδέχτηκε ότι υπήρξε αλκοολικός κατά το παρελθόν και όταν αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κόψει το ποτό, χρειαζόταν μία ασχολία που θα γεμίσει μία και καλή το κενό που άφησε το αλκοόλ στην καθημερινότητά του. Έτσι, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Όπως λέει ο ίδιος, εμπνεύστηκε από τη Γιακουτία αν και το όνειρό του ήταν να ταξιδέψει τον κόσμο. «Η Γιακουτία μοιάζει σαν μια τρύπα, μία παγωμένη έρημο», δήλωσε ο φωτογράφος.

Ο χειμώνας μπορεί να μοιάζει για κάποιους ενοχλητικός και δύσκολος, τουλάχιστον γι’ αυτούς που καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ χιόνι και τρομερά χαμηλές θερμοκρασίες, όπως είναι για παράδειγμα το -50 Κελσίου που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Γιακουτία. Όσο και να φαίνεται παράξενο, εκεί ζουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι και όχι, δεν περνούν το χρόνο τους μέσα σε τέσσερις τοίχους όπως φανταζόμασταν στην αρχή.