Τί είναι το doomscrolling; Ας το εξηγήσουμε με γνώριμες εικόνες. Ξυπνάς το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις, είναι να ανοίξεις το κινητό σου και να «σερφάρεις» στο ίντερνετ. Κάνεις scroll στην οθόνη σου για πολλά λεπτά μέχρι αυτά να γίνουν ώρες. Το ίδιο κάνεις και μέσα στην ημέρα. Οι ειδήσεις, όποιες και αν είναι αυτές, ευχάριστες ή δυσάρεστες, είναι πολύ σημαντικές για εσένα. Καταναλώνεις καθημερινά πολλές πληροφορίες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Το doomscrolling, φυσικά, γνώρισε και γνωρίζει στιγμές δόξας τον τελευταίο χρόνο.

Ο κόσμος μας στην εποχή του κορονοϊού δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα περισσότερες δυσάρεστες ειδήσεις στο feed μας. Αντί λοιπόν να κλείσεις το κινητό σου, συνεχίζεις να ψάχνεις και να διαβάζεις ειδήσεις με λαίμαργο τρόπο, πολλές φορές ασυναίσθητα. Τα social media πλέον, εκτός από πλατφόρμες που κάποτε «ζούσαν» από της επικοινωνία και την αυτοπροβολή μας, έχουν μετατραπεί σε ειδησεογραφικό newsroom με τις πληροφορίες να φτάνουν στον εγκέφαλό μας ή μία μετά την άλλη. Όχι, αυτό δεν μας κάνει καλό.

Το doomscrolling κλέβει, -όσο βαρύς και αν είναι αυτός ο χαρακτηρισμός- πολλές ώρες από την καθημερινότητά μας. Υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε πίσω αυτές τις ώρες που ξοδέψαμε μπροστά από μια οθόνη; Σύμφωνα με τον Τζέφρεϊ Χαλ, καθηγητή επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Κάνσας, υπάρχει.

Το πρώτο βήμα, όπως είπε στο CNN, είναι να σταματήσουμε να κλικάρουμε σε απαίσια πράγματα. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον αλγόριθμό μας κάνοντας κλικ και like σε αυτά που μας αρέσει να διαβάζουμε και όταν δούμε μερικές «κακές» ειδήσεις, απλά δεν μπαίνουμε στον κόπο να τις ανοίξουμε. Η δεύτερη συμβουλή του, είναι να κάνουμε mute, unfollow ή unfriend τα άτομα που συνεχώς αναπαράγουν αρνητικές πληροφορίες και απόψεις που μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση.

Τέλος, για να απαλλαγούμε από το doomscrolling, πρέπει να περιορίσουμε και τους πειρασμούς. Απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις από τα apps των media ή, ακόμα καλύτερα, τις διαγράφουμε από το κινητό μας. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε βοηθήσουν, κλείσε το κινητό σου και τοποθέτησέ το στο συρτάρι. Εντάξει, ξέρουμε πως δεν θα το κάνεις αυτό.