Κάποια πράγματα δεν γίνονται εύκολα ανεκτά. Φαντάσου, ας πούμε τον Έλον Μάσκ να κάθεται όμορφα και ωραία να τουίταρει, να παίζει με τις μετοχές του GameOn, να μπουρδολογεί για την επιτυχία και να ονειρεύεται πραξικοπήματα των ΗΠΑ σε χώρες του εξωτερικό, και τότε κάποιος να του λέει “Έλον, Έλον, έχεις χάσει 200 εκατ. δολάρια και δεν είσαι πια ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου”.

Τρεις λέξεις για όλο αυτό: Μην σου τύχει.

Στις 8 Φεβρουαρίου το οικονομικές ισορροπίες του πλανήτη ήταν λογικό μεταβληθούν ελαφρά. Όσο να πεις, όταν 1,5 δολάρια μετακινούνται και πηγαίνουν από τα ταμεία της Tesla προς αυτά του Bitcoin κάποιοι, κάπου θα το νιώσουν. Το ένιωσε η τσέπη του Έλον Μάσκ, για παράδειγμα, ιδρυτή της Tesla, ο οποίος φυσικά πληρώνει τώρα για να αποσβέσει μετά. Η επένδυση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτίναξε τη χρηματιστηριακή αξία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Παρόλα αυτά, αυτή η δόνηση μάλλον έφερε τα αντίθετα από το προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς η αξία της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει κατακρημνιστεί κατά 200 εκατ. δολάρια.

Όπως εξηγούν αναλυτές, η πτώση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον η αξία των μετοχών της Tesla συνδέεται άμεσα και επηρεάζεται από την αξία του Bicoin, η οποία τους τελευταίους μήνες δεν είναι καθόλου σταθερή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,  πολλοί επενδυτές να ξεφορτώνονται τις μετοχές Tesla επειδή φοβούνται ότι η αξία τους τα κατρακυλήσει αμέσως μόλις πέσει και η αξία του Bitcoin.

https://twitter.com/elonmusk/status/1363007438455074825?ref_src=twsrc%5Etfw

Προς το παρόν οι εκτιμήσεις τους μάλλον δικαιώνονται. Μετά την επένδυση της Tesla και παρά την αρχική άνοδο της αξίας του Bitcoin, η οποία άγγιξε το 50%,  ακολούθησε μια πτώσης της τάξης του 7%.

Μάλιστα, αυτό το χρηματιστηριακό ντόμινο είχε και μια άλλη επίπτωση, καθώς ο ιδρυτής της Tesla είδε να χάνει μετά από 6 εβδομάδες τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη. Ο Τζεφ Μπέζος δεν έχασε ευκαιρία και βρέθηκε στην κορυφή γιατί είναι γνωστό ότι η εκμετάλλευση της εργασίας των πάρα πολλών εκτός από συσσώρευση πλούτου χαρίζει και τέτοιου είδους διακρίσεις. Ίσως μάλιστα ο Bezos να έχει κρεμάσει και το σχετικό λάβαρο σε κάποια από τις επαύλεις του. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Μασκ ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που θα μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί ότι το 2020 δεν ήταν και τόσο κακή χρονιά, καθώς η αξία των μετοχών της εταιρείας του εκτινάχθηκε κατά 704% στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η αξία της Tesla υπολογίζεται στα 620 δις δολάρια. Ναι, μην ψάξεις να βρεις στο ΑΕΠ πόσων κρατών αντιστοιχεί αυτό το πόσο. Σε πολλά.