Έντονες αντιδράσεις φαίνεται να έχει προκαλέσει η φετινή συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision, με το τραγούδι “El Diablo” της Έλενας Τσαγκρινού να έχει βάλει fuegooo (κακό αστειάκι) στους κόλπους της εκκλησίας.

Την Τετάρτη το απόγευμα η Panik Records έδωσε στη δημοσιότητα το “El Diablo”, του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται «Ο Διάβολος» και οι στίχοι του αναφέρουν πως η Έλενα του χάρισε την καρδούλα της.

“I fell in love, I fell in love, I gave my heart to el diablo, el diablo”, τραγουδάει η Έλενα, αλλά οι συγκεκριμένοι στίχοι προκάλεσαν έντονη αντίδραση σε μεγάλη μερίδα των πολιτών της Κύπρου, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της συμμετοχής της χώρας από τον φετινό διαγωνισμό. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Αγαπητοί συμπολίτες, Η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνισμό της Eurovsion με το τραγούδι EL DIABLO είναι σκανδαλώδης για εμάς τους Χριστιανούς. Ενώστε μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Στο μεταξύ, όταν λέμε «έντονες αντιδράσεις», δεν υπερβάλουμε. Άγνωστοι φαίνεται να τηλεφώνησαν στο ΡΙΚ, απειλώντας πως θα το κάψουν λόγω του τραγουδιού. Προς υπεράσπισή του το ΡΙΚ, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στις επικρίσεις, αναφέροντας:

«Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (To σύνδρομo της Στοκχόλμης είναι μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το θύμα αρχίζει και τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή/και αγάπης προς το θύτη του) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις».

Παράλληλα, το ΕΛΑΜ δηλώνει πως «είναι αδιανόητο η Κύπρος να επιλέγει να εκπροσωπηθεί με ένα τραγούδι που φέρει τον τίτλο «ο διάβολος».

«Ακόμη και αν ο στίχος “έδωσα την καρδιά μου στο διάβολο…αγαπώ τον διάβολο” είναι σε μεταφορικό επίπεδο, δεν παύει από το να στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Σε μία περίοδο που ο Λαός μας δοκιμάζεται σκληρά, τέτοιες κινήσεις πλήττουν και προσβάλλουν κατά σκαιό τρόπο την Πίστη μας, το έσχατο καταφύγιο του ανθρώπου, το αποκούμπι και η ελπίδα του.

Καλούμε το ΔΣ του ΡΙΚ να αναιρέσει την απόφασή του και να επιλέξει ένα τραγούδι που θα προβάλει την ομορφιά, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν αυτό το όμορφο νησί της Μεσογείου για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και όχι…για την αγάπη του προς το διάβολο».

Όπως αντιλαμβάνεσαι οι θεολόγοι δε γινόταν να μην έξω από το πάρτι. Ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τον “αποτροπιασμό του” σε σχέση με τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, το οποίο, όπως αναφέρει, «εξυμνεί τον Σατανά, αφιερώνει τη ζωή του σ΄ αυτόν και τον αγαπά». Τα μέλη του δείχνουν να θεωρούν πως το τραγούδι προκαλεί βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού, ενώ αμφισβητεί ξεκάθαρα το πώς προάγει και διαδίδει στον ευρωπαϊκό χώρο τον πολιτισμό της Κύπρου. «Εάν ζητούμενο», προσθέτουν, «είναι απλά και μόνο η πρωτιά, καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου αν εκπροσωπούμαστε με την κάθε διαβολική υποκουλτούρα».