Η είδηση για την 26χρονη πρόσφυγα που αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό από πρόθεση βρήκε τη θέση της στους New York Times. Η Niki Katsantonis, εκτός από τα ήδη γνωστά στοιχεία του συμβάντος, κάνει αναφορά και στις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι-αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά.

«Μια Αφγανή αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό μετά την προσπάθειά της να αυτοκτονήσει σε camp μεταναστών στο ελληνικό νησί της Λέσβο αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν αξιωματούχοι την Πέμπτη», γράφει αρχικά στο κείμενό της, συνεχίζοντας: «Οι κατηγορίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά ποινών που απευθύνονται σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και αντικατοπτρίζουν τη σκληρή γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης προς τους μετανάστες. Το επεισόδιο είναι επίσης ένα έντονο παράδειγμα του αντίκτυπου που έχουν οι τρομερές συνθήκες στα ελληνικά κέντρα υποδοχής στην ψυχική υγεία των προσφύγων», γράφει στη συνέχεια.

Μετά από μια αναφορά στα ήδη γνωστά στοιχεία της γυναίκας, εκτός του ονόματός της, όπως το γεγονός ότι διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της και το γεγονός ότι ενώ επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γερμανία, την τελευταία στιγμή της έγινε γνωστό πως αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της, η Katsantonis γράφει:

«Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε απελπιστικές συνθήκες στα camps της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται κατά μήκος των νησιών της, μια κατάσταση που οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν σταθερά ως απάνθρωπη. Ομάδες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας εκεί, καθώς οι χιλιάδες που διέφυγαν από τον πόλεμο και τις οικονομικές δυσκολίες παραμένουν σε αδράνεια».

Αναφερόμενη στο γεγονός πως η 26χρονη πρόσφυγας που προσπάθησε να αφαιρέσει τη ζωή της, έχει έρθει αντιμέτωπη με τον νόμο για αυτή την πράξη,  Katsantoni αναφέρει δηλώσεις του Θεόδωρου Χρονόπουλου, o οποίος είπε πως μπορεί η αντιμετώπιση της γυναίκας να φαίνεται σκληρή, αλλά οι πράξεις της δε μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητες, καθώς οι περιπτώσεις εμπρησμού είναι συχνές και θέτουν σε κίνδυνο και τους άλλους. «Ο νόμος πρέπει να επιβληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας. «Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη φωτιά».

Στη συνέχεια του κειμένου, η Eva Cossé του Human Rights Watch, αναφέρει πως «ο ψυχολογικός αντίκτυπος των πολύχρονων συγκρούσεων, που επιδεινώθηκαν από τις σκληρές συνθήκες στα ελληνικά νησιά και την αβεβαιότητα των απάνθρωπων πολιτικών, μπορεί να μην είναι τόσο ορατές όσο οι σωματικές πληγές. Αλλά όπως δείχνει αυτή η περίπτωση, δεν είναι λιγότερο απειλητικό για τη ζωή». Σε ότι αφορά τα αντανακλαστικά του κράτους, η Cossé σχολίασε: «η ώθηση να τη διώξουν παρά να τη βοηθήσουν δεν είναι μόνο εμβληματική του τι συμβαίνει με την προσέγγιση της Ευρώπης για τη μετανάστευση, αλλά δείχνει επίσης την έλλειψη συμπόνιας και ανθρωπιάς στην Ελλάδα».

Το κείμενο τελειώνει με τις δηλώσεις του Υπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε: «Συνεχίζουμε με την εφαρμογή μιας σκληρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, έτσι ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί πλέον πύλη προς την Ευρώπη για λαθραίες λαθρεμπορίες».