Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιαπωνία, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό ώθησε τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιοσίντε Σούγκα, να διορίσει αυτό το μήνα έναν υπουργό Μοναξιάς, τον Τετσούσι Σακαμότο ο οποίος, μάλιστα, έχει ήδη αναλάβει ως υπουργός την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και την προώθηση της περιφερειακής ανάκαμψης.

«Οι γυναίκες υποφέρουν από την απομόνωση περισσότερο από τους άντρες και ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται. Ελπίζω να εντοπίσεις τα προβλήματα και να προωθήσεις τα αναγκαία μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός στον Σακαμότο αφού γνωρίζει πως η μοναξιά είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα της χώρας. Για το λόγο αυτό πολλές εταιρείες έχουν φτάσει σε σημείο να δημιουργήσουν ακόμα και ρομπότ ώστε οι κάτοικοι να έχουν -έστω και με αυτόν τον τρόπο- παρέα.

Ο νέος υπουργός θα δημιουργήσει ειδικές δραστηριότητες και ένα φόρουν συζήτησης με σκοπό την καταπολέμηση της κατάθλιψης στον καιρό της πανδημίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δημιούργησε από τις 19 Φεβρουαρίου «γραφείο απομόνωσης/μοναξιάς» στο υπουργικό συμβούλιο και στο επίκεντρο βρίσκεται η αυτοκτονία όπως και η παιδική φτώχεια που έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χθες, καταγράφηκαν άλλα 1.083 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ιαπωνία ενώ στις 8 Ιανουαρίου, αυτά ήταν σχεδόν 8.000.