Αποκαθηλώθηκε και το τελευταίο άγαλμα του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία. Βρισκόταν στις πύλες τις Μελίγια, ισπανικού θύλακα και αυτόνομης πόλης στις βορειοδυτικές αφρικανικές ακτές. Η διαδικασία δεν συνοδεύθηκε από ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα. Μια ομάδα εργατών με έναν εκσκαφέα και τρυπάνια διέλυσε την πλατφόρμα από τούβλα στην οποία ήταν τοποθετημένο το άγαλμα, το σήκωσε με μια αλυσίδα γύρω από τον λαιμό του και το περιτύλιξε με αεροπλάστ, πάνω σε ένα φορτηγό. End of story.

Το άγαλμα ανεγέρθηκε τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο, το 1978, και τιμούσε τον ρόλο του ως διοικητή της ισπανικής λεγεώνας στον πόλεμο του Ριφ, μια σύγκρουση του 1920 από την Ισπανία και τη Γαλλία ενάντια σε φυλές των Βερβέρων της ορεινής περιοχής του Μαρόκου.

https://t.co/GoWQF2h3MO

Η Έλενα Φερνάντες Τρεβίνο, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, δήλωσε πως «αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τη Μελίγια», αφού η τοπική συνέλευση ψήφισε υπέρ της αποκαθήλωσης του αγάλματος, τονίζοντας ότι ήταν «το μόνο άγαλμα αφιερωμένο σε έναν δικτάτορα που παρέμενε σε δημόσια θέα στην Ευρώπη».

Το ακροδεξιό κόμμα Vox και μόνο καταψήφισε την απόφαση απομάκρυνσης του αγάλματος, υποστηρίζοντας πως αυτό τιμούσε τον στρατιωτικό ρόλο του Φράνκο και όχι τη δικτατορία του. Το Vox υποστήριξε πως στην περίπτωση αυτού του αγάλματος δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος Ιστορικής Μνήμης, μια νομοθεσία του 2007 που προβλέπει την κατάργηση όλων των συμβόλων που συνδέονται με το καθεστώς Φράνκο.

Η ισπανική κυβέρνηση κατ’ εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας έχει προβεί σε πολλές απομακρύνσεις παρόμοιων μνημείων και κινήσεις όπως να πάρει την κυριότητα του θερινού παλατιού του πρώην δικτάτορα από τους κληρονόμους του τον περασμένο Σεπτέμβριο.