Τα 2.147 χθεσινά κρούσματα, όπως όλα δείχνουν, φέρνουν παράταση του lockdown για περίπου δύο εβδομάδες. Από αυτά, τα 1.047 ήταν στην Αττική και όχι μόνο αυξάνουν την πίεση στα νοσοκομεία, αλλά λιγοστεύουν και τις πιθανότητες να βγούμε άμεσα από τα σπίτια μας. Βέβαια, θα πούμε ψέματα αν πούμε πως δεν το περιμέναμε. Με λίγα λόγια, ίσως δούμε τις πόρτες μας να ανοίγουν από τις 14 Μαρτίου.

Η χθεσινή «επίδοση», ήταν η χειρότερη των τελευταίων 45 ημερών και οι λοιμωξιολόγοι είχαν ήδη τονίσει πως η Τρίτη και η Τετάρτη θα καθορίσουν τις αποφάσεις για την εισήγησή τους σχετικά με την άρση ή την παράταση του απαγορευτικού στις κόκκινες περιοχές. Τελικά, η παράταση φαίνεται πως κέρδισε σε αυτόν τον άνισο αγώνα.

Οι αισιόδοξοι βλέπουν μία εβδομάδα ενώ οι πιο ρεαλιστές, βλέπουν το άνοιγμα της αγοράς να γίνεται στις 15 Μαρτίου. Οι λοιμωξιολόγοι θα δουν την πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα και θα εισηγηθούν -λογικά- την παράταση και τις επόμενες μέρες. Στόχος, είναι να υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «δύο εβδομάδες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να δούμε αποτελέσματα» ενώ τόνισε ότι «τώρα έπρεπε να βλέπουμε την πρώτη μείωση, που δεν την βλέπουμε». Ούτε εμείς, δυστυχώς, δε βλέπουμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας χωρίς να κοιτάζουμε την ώρα στο κινητό μας.