Με νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να δημιουργήσει Εθνικό Μητρώο Ζώων, να σταματήσει στις ανεξέλεγκτες γέννες, να φτιάξει εθνική γραμμή καταγγελιών και κυρώσεις για τους δήμους. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Πρόγραμμα Άργος», θα παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ενώ θα περιλαμβάνει ρητά τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων:
- ελευθερία από την πείνα και τη δίψα με πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα
- ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες
- ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- ελευθερία από φόβο και αγωνία με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση
- ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς
Εθνικό Μητρώο Ζώων
Με το νομοσχέδιο, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ζώων για δεσποζόμενα, αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία φιλοζωικά σωματεία, κτηνιάτρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα.
Πλέον, θα υπάρχει ηλεκτρονικό βιβλιάριο, Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων & Οργανώσεων, Μητρώο Καταφυγίων, Μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αλλά και Μητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς. Επιπλέον, το ιατρικό ιστορικό των ζώων θα είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους, για οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.
Εθνική γραμμή καταγγελιών
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και παράβασης του νομικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς. Επίσης, διευρύνει τον ορισμό της κακοποίησης και φέρνει αυστηροποίηση προστίμων. Συγκεκριμένα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός, οι φόλες. Παράλληλα, εξετάζεται η αυστηροποίηση του ποινικού χαρακτηρισμού ορισμένων εξ αυτών, ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών.
Ακόμη, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως 2.000 ευρώ για την παράνομη αναπαραγωγή ενός ζώου και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής.
Γέννες μόνο με άδεια
Το νομοσχέδιο επιχειρεί, επίσης, να βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες, επιβάλλοντας υποχρεωτική στείρωση. Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο μία γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο, με άδεια και με την προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Για τους επαγγελματίες εκτροφείς θα επιτρέπονται έξι γέννες ανά ζώο, ενώ για τους ερασιτέχνες έως 2 γέννες από έως 2 ζώα ανά έτος.
Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρεωτική στείρωση θα είναι η ιατρική γνωμάτευση, ενώ το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί σε ορίζοντα πενταετίας.
Επίσης, το νομοσχέδιο θα απαγορεύει ρητά την πώληση σκύλων και γατών από pet shop, την αναπαραγωγή γεννητόρων με συγγένεια α’ βαθμού, τις αγγελίες για ζευγάρωμα όπως και τις αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση στείρωση ενός εκατομμυρίου αδέσποτων ζώων.
Κυρώσεις για τους δήμους
Πλέον, με το «Πρόγραμμα Άργος», κάθε δήμος υποχρεώνεται μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους, μέσω συνδέσμων ή σε συνεργασία με τους ιδιώτες να εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων.
Αυτό περιλαμβάνει:
Περισυλλογή με εκπαιδευμένα συνεργεία και κατάλληλο εξοπλισμό, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη- με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών- φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους, υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές και αποτέφρωση, μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων. Επίσης, ορίζεται Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά Βασικοί Δείκτες Απόδοσης από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κάθε δήμος θα είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει ετήσια έκθεση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης, θα μπορεί να προχωρήσει στην παρακράτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ενός Δήμου μέχρι και 6 μήνες ετησίως.