Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε τα αυτονόητα μέχρι να γίνουν κοινός τόπος σε όλους. Η προδικασία υπό ευρεία έννοια είναι το στάδιο της ποινικής διαδικασίας με κύριο αντικείμενό της έχει τη συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού που είναι αναγκαίο για τον σχηματισμό ορθής, πλήρους και δίκαιης δικανικής πεποίθησης. Σε αυτήν την υπό ευρεία έννοια προδικασία εντάσσεται τόσο η προκαταρκτική εξέταση όσο και η αστυνομική προανάκριση.

Προχωράμε: Κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται ότι είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του σύμφωνα με τον νόμο. Διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων της υπεράσπισης σε κάθε κατηγορούμενο. Τα θεμελιώδη δικαιώματα καθορίζουν ελάχιστα πρότυπα τα οποία διασφαλίζουν τη μεταχείριση όλων των ανθρώπων με αξιοπρέπεια.

Άρα οι απειλές στα παιδιά του κ.Κούγια επειδή ανέλαβε τον ρόλο του δικηγόρου στην υπόθεση Λιγνάδη δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Σε καμία περίπτωση.

Ο γιος του γνωστού ποινικολόγου σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μας πληροφόρησε τα εξής: “Από την ώρα που βγήκε η συνέντευξη του πατέρα μου στο MEGA, δεχόμαστε κριτικές, απειλητικά μηνύματα κ.ο.κ εγώ και η αδελφή μου από τον κάθε «κανένα». Σε όλους εσάς που δήθεν ενοχληθήκατε και ανεβάζετε απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από φίλους μέχρι και άκυρους, έχω να σας πω ορισμένα πράγματα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο εγώ όσο και η μητέρα μου και η αδελφή μου και κυρίως ο πατέρας μου, ΣΑΣ ΈΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ. Αδιαφορούμε πλήρως για την άποψη σας και στηρίζουμε στο έπακρον τον καλύτερο και πιο ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ δικηγόρο στην Ελλάδα – που τυχαίνει να είναι και πατέρας μας. Πήρε αυτή την υπόθεση γιατί έτσι γουστάρει, γιατί δεν σας βλέπει καν και γιατί είναι ο μεγαλύτερος μάγκας στην Ελλάδα. Κάθε άνθρωπος, ας είναι και κατά συρροή δολοφόνος, έχει δικαίωμα υπεράσπισης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχαν δικαστήρια ούτε δικιγόροι και θα επικρατούσε ένας πανικός. Όποιος παίρνει τον πατέρα μου δεν είναι ένοχος, απλώς επιλέγει τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ για να τον υπερασπιστεί. Δεν ορίζει ο δικηγόρος ποιος θα δικαιωθεί η καταδικαστεί, άλλα το δικαστήριο.Άμα η κοινή λογική δεν σας καλύπτει, σας προκαλώ να συνεχίσετε τα ποσταρίσματα και τις απειλές όμως πρέπει να σας ενημερώσω ότι εμένα και την Μάιρα δεν μας αγγίζει τίποτα, και δεν μπορεί κανείς να μας χρησιμοποιήσει για να βλάψει τους γονείς μας”.

Με αφορμή αυτή την ανάρτηση ο Δημήρτης Μοθωναίος αποφάσισε να μας δώσει άλλη μια φορά μαθήματα αξιοπρέπειας και ηθικής γράφοντας τα αυτονόητα.

“Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον θυμό, τον πληγωμένο εγωισμό, τον φόβο και την ανάγκη υπεράσπισης του συμβόλου του πατέρα που βρίσκεται ανάμεσα στις γραμμές αυτής της δημοσίευσης. Επιτρέψτε μου με αφορμή αυτό το ερέθισμα και φυσικά χωρίς να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, να αναρωτηθώ το εξής: Ως πότε θα κληρονομούνται οι συμπεριφορές και τα τραύματα από παππού σε πατέρα και από πατέρα σε γιο; Γιατί δε σπάμε επιτέλους την αιώνια αυτή αλυσίδα της κακοποίησης, μήπως κατά τύχη, ανακαλύψουμε και εμείς τη δυνατότητα, έστω να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που θεωρείται το προδιαγεγραμμένο για εμάς; Είναι πιο απλό από ότι νομίζουμε. Πιστέψτε με το έχω κάνει ο ίδιος”.

Ας προσπαθήσουμε να μην κανιβαλίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αθώους ανθρώπους που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση Λιγνάδη. Ένα παιδί που ο πατέρας του είναι δικηγόρος δεν πρέπει να δέχεται απειλές. Οι συγγενικές σχέσεις δεν είναι τεκμήριο ενοχής και απόδοσης ευθυνών.

Ας μην υιοθετούμε πολωτικές συμπεριφορές και γινόμαστε αυτόκλητοι εισαγγελείς σε social media υποδεικνύοντας τους ενόχους. Γιατί αυτό ο κάθε συνήγορος υπεράσπισης μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει στην δικαστική υπόθεση. Ως αντιπερασπισμό. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά καλύτερα από εμάς.