Ο ήρωας με τα ψιψίνια, ο τύπος που πριν ένα διάστημα άφησε ανικανοποίητους όσους έμπαιναν σε site που ικανοποιούσε όσους δε θεωρούσαν το revenge porn και τόσο μεγάλο θέμα, ξαναχτυπά. Ναι, ο Θοδωρής Βορύλλας από ό,τι φαίνεται έχει αποφασίσει πως το internet θα του ανήκει όποτε τον έχει ανάγκη. Αυτή τη φορά, μετατρέπεται σε ήρωα μέσω του mendoni.gr.

Έχουν περάσει πάνω από δυο εβδομάδες, από την πρώτη «καλή στιγμή» να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αλλά δεν το έκανε. Έκτοτε, εκτός από καλές στιγμές, ήρθε και μια συνέντευξή της την οποία κάποιοι θεώρησαν δείγμα υποτίμησης της νοημοσύνης μας, κάποιοι άλλοι απλώς αχρείαστη. Βλέπεις, είναι σπατάλη πολύτιμου χρόνου το να επιλέγεις να κατηγορήσεις έναν ηθοποιό για εξαπάτηση, ενώ μπορείς απλούστατα να παραιτηθείς, με το κεφάλι ψηλά και με μια μικρή παραδοχή στο βλέμμα που μεταφράζεται σε ένα πρόχειρο «δυστυχώς, αποτύχαμε».

Ο Θοδωρής, όπως δεν μπόρεσε να αγνοήσει τον online βιασμό των γυναικών των οποίων προσωπικές φωτογραφίες ανέβαιναν στο chatpicorg, έτσι δεν μπορεί να βρει καλή δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση στην παραίτηση της υπουργού. Του πήρε γύρω στη μια ώρα το να αγοράσει το domain “mendoni.gr” και να στήσει το site με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, το backstory της απόφασης και της κίνησης με απασχολεί κάπως παραπάνω από τα πρακτικά. «Όταν έτυχε να δω την συνέντευξη της υπουργού πολιτισμού ένιωσα βαθύτατα προσβεβλημένος από το γεγονός πως δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει μια συγγνώμη και για εβδομάδες δήλωνε άγνοια για “τις φήμες” που κυκλοφορούσαν. Δεν νομίζω πως το σκέφτηκα πάρα πολύ, θεώρησα πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σημείο προβολής του θέματος, το mendoni.gr ήταν διαθέσιμο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία», μου εξηγεί.

Κάνοντας κανείς scroll στο site οδηγείται σε ένα call to action: να υπογράψει για να φέρει κατά ένα βήμα πιο κοντά την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη. Ο Θοδωρής με ενημερώνει πως οι υπογραφές ήδη έχουν πλησιάσει τις 15.000 και προσπαθώ να καταλάβω ποιοι είναι οι λόγοι που τον έκαναν να αποφασίσει να φτιάξει το site εξαρχής. Γιατί είναι τόσο σημαντική για τον ίδιο η παραίτηση της υπουργού. Εκείνος μου απαντάει επικαλούμενος μια ιστορία με πρωταγωνίστρια στη Sinead O’Connor, θεωρώντας πως από ένα σημείο και μετά η παραίτηση δεν είναι απλώς μονόδρομος, αλλά και ζήτημα αξιοπρέπειας:

«Το 1992 η Sidney O Connor εμφανίζεται ζωντανά στο Saturday Night Live και σκίζει μια φωτογραφία του Πάπα, διαμαρτυρόμενη για τα περιστατικά κακοποίησης και βιασμών από μέλη της καθολικής εκκλησίας που αποκαλύπτονταν εκείνη την περίοδο στην Ιρλανδία. Πέρασαν 26 χρόνια μέχρι το 2018 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος απολογήθηκε δημόσια για την συγκάλυψη και τα ίδια τα εγκληματα. Ο ίδιος προφανώς και δεν είχε κάποια ανάμειξη απλώς ήθελε να καταδείξει πως όταν είσαι υπεύθυνος για ένα πόστο παίρνεις μαζί και τις ευθύνες που επιφέρει ο ρόλος. Θεωρώ πως η κα Μενδώνη δεν είχε την αξιοπρέπεια και το ελάχιστος σθένος να ψελλίσει ένα “συγγνώμη” ενώ επιδιδόταν σε ένα επικοινωνιακό show με εμφανίσεις στα ΜΜΕ και έγγραφες τοποθετήσεις.»

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Θοδωρής μετατρέπει το internet σε θέατρο επιχειρήσεων αγνού ακτιβισμού. Όμως σε αυτή την περίπτωση το διακύβευμα είναι καθαρά πολιτικό. Ρωτώντας τον ποιο ακριβώς ήταν το trigger και ψάχνοντας να βρω μια προσωπική, εγωιστική ικανοποίηση σε όλο αυτό, ο Θοδωρής με αφοπλίζει.

«Θεωρώ πως είναι σημαντικό η καθεμία και ο καθένας μας να κάνει όσα περνούν από τα χέρια μας, να βγούμε μπροστά με όποιον τρόπο και κόστος. Όπως είχε πει και ο Περικλής Κοροβέσης σε μια συνεντευξη στο Provocateur, θέλω να μην πεθάνω μαλάκας.»

Ο ίδιος δε μεταφράζει την απραξία της υπουργού ως πολιτική ανεπάρκεια. «Δεν τίθεται θέμα πολιτικής ανεπάρκειας γιατί δεν έχουμε πολιτική σκηνή άξια για να υπάρχει λόγος», αναφέρει, συνεχίζοντας: «Ακόμα και η τοποθέτηση της κας Μενδώνη πως ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος άνθρωπος αντιβαίνει με τις αρχές ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών από τον νόμο.»

Στο μυαλό μου, ο Θοδωρής έχει κερδίσει τη θέση του στη λίστα με τα πρόσωπα τα οποία έχουν λόγο σε ζητήματα κακοποίησης, καταπάτησης δικαιωμάτων και γυναικείας ενδυνάμωσης. Ναι, μερικοί ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα την κίνηση με τα ψιψίνια. Δε μπορώ να μην τον ρωτήσω ποια είναι η στάση του απέναντι σε όσα καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα. Μου εξηγεί πως ο θυμός και η αγανάκτησή του δεν του επιτρέπουν να σκεφτεί καθαρά. Παρόλα αυτά, η επόμενη δήλωσή του μόνο μη δομημένη σκέψη δε μαρτυρά:

«Θεωρώ πως δεν μπορούμε να κάνουμε τα βασικά πλέον για να πάμε παραπέρα σαν κοινωνία και ακόμα ακούμε φρικαλεότητες: “Τι ήθελε στο σπίτι του;”, “Τι φόραγε;”, “Τώρα το θυμήθηκε;”. Θεωρώ όμως πως εν τέλει όσοι έχουν ελάχιστα ψήγματα ηθικού και ειδικού βάρους θα λειτουργήσουν σαν αντίβαρο για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα σε καθε μια και κάθε έναν που επιτέλους βρίσκει μια όποια δικαίωση. Γιατί για κάθε Κατερίνα Γκουλιώνη, κάθε Βαγγέλη Γιακουμάκη και κάθε Λίνα Κοεμτζή»

Το medoni.gr ο Θοδωρής είναι διατεθειμένος να το παραχωρήσει στη Λίνα Μενδώνη μετά την παραίτησή της, αρκεί η ίδια να κάνει κάποια δωρεά σε ίδρυμα ή φορέα της επιλογής της. Κρατιόμουν πολύ ώρα για να μην κάνω την ερώτηση που -όπως μου έχει πει- τον κριντζάρει: νιώθει ήρωας αυτή τη φορά; «Ίσως η τρίτη να είναι η τυχερή», μου λέει. 

Όσο γράφω αυτό το κείμενο βλέπω πως έχουν ήδη δημιοσιευθεί άρθρα για το mendoni.gr, τα οποία «χαρίζουν» την ιδέα της δημιουργίας του σε «αγνώστους του ίντερνετ». Όχι, παιδιά, ο Βορύλλας είναι πάλι. Ο hero με τα ψιψίνια.