Ο Κώστας Γαβράς, με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου και εξέτιε την ποινή του.

Ο σκηνοθέτης με έκκληση στον πρωθυπουργό και επικαλούμενος τις αρχές του ανθρωπισμού, ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, να τηρήσει την υποχρέωσή του στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των νόμων και να διατάξει την επιστροφή του καταδικασμένου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, δηλαδή στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Κώστας Γαβράς δεν είναι μόνος σε αυτόν τον αγώνα. ‘Ηδη, 304 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας παρεμβαίνουν «ενάντια στην παράνομη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Δομοκό». 

«Η κοινωνία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, έσχατη επιλογή ενός κρατουμένου που, ακόμα και μετά από 18 χρόνια φυλακής, δέχεται μια παράλογη επίθεση στο πρόσωπό του κάθε φορά που ασκεί ή διεκδικεί τα δικαιώματα που είναι αυτονόητα για κάθε φυλακισμένο» αναφέρει το κείμενο-παρέμβαση.

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή όταν εγκαλείται για φωτογραφικές διατάξεις, για παραβίαση των νόμων που η ίδια θέσμισε, για χειρισμούς που δημιουργούν υπόνοιες εκδικητικής συμπεριφοράς και αναιτιολόγητης επιβάρυνσης της θέσης ενός φυλακισμένου. Ενός ανθρώπου δηλαδή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της, υπόκειται στους νόμους της και που η υγεία και η ζωή του είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της.

Αυτό που ζητάει ο απεργός είναι να γυρίσει στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που ο νόμος προβλέπει, και να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχώς δέχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ποιά στάση του χρεώνεται που να τον δικαιολογεί.

Το αίτημά του είναι δίκαιο και η διαμαρτυρία του εύλογη.

Δεν ζητάει κάποια ειδική μεταχείριση αλλά την εφαρμογή των νόμων.

Τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα πρέπει να γίνουν δεκτά τώρα, για να μη δοκιμαστεί περισσότερο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για να διασωθεί η ευαισθησία και η τιμή της κοινωνίας μας που κινδυνεύει να χρεωθεί μια απευκταία εξέλιξη.

Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!», αναφέρουν οι 304 υπογράφοντες του κειμένου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από τις 21 Δεκεμβρίου κρατείται στις φυλακές Δομοκού, και από τις 8 Ιανουαρίου κάνει απεργία πείνας, ζητώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, αφού με τον νέο νόμο δεν προβλέπεται σε πολυϊσοβίτη να εκτίει την ποινή του σε αγροτικές φυλακές. Πριν κάποιες εβδομάδες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, σοβαρή απίσχνανση, προβλήματα όρασης και αρχόμενη περιφερική νευροπάθεια μεταξύ άλλων.

Μετά από επίσκεψή της στο νοσοκομείο, η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, έγραψε σε ανακοίνωσή της: «Είχαμε εκφράσει προβληματισμό για τη μεταφορά του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας και είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπως ζητούν οι δικοί μας γιατροί. Και τούτο γιατί, αφενός μεν στη ΜΕΘ είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε λοιμώξεις, αφετέρου διότι ο διευθυντής της ΜΕΘ μάς έχει δηλώσει ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση, ακόμη και με ακινητοποίηση. Υπάρχει από ημέρες εισαγγελική παραγγελία για οποιαδήποτε αναγκαία ενδεδειγμένη ιατρική ενέργεια. Είχαμε αντιδράσει επισημαίνοντας ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο». Η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου ήταν ότι πλέον η ευθύνη περνάει στους γιατρούς της Εντατικής.