Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δεν έκανε κανένα λάθος στις δηλώσεις του στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», το ακριβώς αντίθετο. Όλα όσα είπε, ήταν τα απολύτως αναμενόμενα. Οι απόψεις του μοιάζουν σωστές και συμβαδίζουν με άλλες, παρόμοιες απόψεις πάνω στο ζήτημα των καταγγελιών για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου.

Όπως είπε, «προσδοκώ να έρθει μια εποχή που δεν θα φοβούνται άνθρωποι να πάνε στην εργασία τους. Η κοινωνία και το θέατρο δεν είχαν εργαλεία να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει τώρα. Το θέατρο δεν είναι κυρίως έτσι, είναι τρομερό λάθος να πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι το θέατρο είναι έτσι. Σας παρακαλώ, εξηγήστε το στον κόσμο». Ποιος υποστηρίζει ότι το θέατρο είναι «μόνο έτσι» και γιατί υπάρχει η ανάγκη να το τονίσουμε; Αυτό έλειπε, η τέχνη να στιγματίζεται από παραβατικές συμπεριφορές όσων την επικαλούνται για να πετύχουν τον σκοπό τους.

 

«Δεν θέλω να καλύψω ούτε τον εαυτό μου ούτε κανέναν. Όλοι στο θέατρο είμαστε ένα μικρό χωριό. Δεν πέφτω από τα σύννεφα με όσα καταγγέλλονται. Όμως οι σεξουαλικές συμπεριφορές γίνονται εν κρυπτώ. Δεν κάνω με κανέναν παρέα. Ποτέ μπροστά μου δεν συνέβη κάποια κακοποιητική συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ αποκάλυψε ότι είναι στενός φίλος με τουλάχιστον δύο από τους καταγγελλόμενους. Καμία αντίρρηση. Πραγματικά, δεν έκανε κανένα λάθος στις δηλώσεις του. Εξαιρετικό λόγος και σχετικά ψύχραιμος εμφανίστηκε αν εξαιρέσει κανείς τη στιγμή που έκανε αναφορά στις προσωπικές επιθέσεις και τα «να πάθεις καρκίνο» που του εύχονταν άνθρωποι από τα social media.

Οι δηλώσεις του στο σύνολό τους, όμως, έμοιαζαν με «προβαρισμένα» λόγια που έπρεπε με κάθε τρόπο να ειπωθούν. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε περισσότερο σαν πολιτικός και λιγότερο σαν ηθοποιός και για να το ξεκαθαρίσουμε, εδώ δεν κρίνονται οι πολιτικές του πεποιθήσεις. Δεν γίναμε σοφότεροι, δεν μάθαμε κάτι καινούργιο ούτε άλλαξε η κοσμοθεωρία μας. Ακούσαμε απλά αυτά που περιμέναμε να ακούσουμε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Σε αυτό το σημείο, αναπόφευκτα, γυρίζουμε στον Σωτήρη Τσαφούλια και το 10λεπτο «μάθημα» που παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες. Ο καθένας επιλέγει αυτά που θέλει να ακούει, εμείς θα επιλέξουμε αυτό: