«Να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, στην οποία δίχως ψήγμα αυτοκριτικής αρνήθηκε κάθε πολιτική ευθύνη για την τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στην κεφαλή του Εθνικού Θεάτρου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να γνωρίζει την προσωπική ζωή του ηθοποιού και πως κανείς δεν της είχε μεταφέρει την παραμικρή πληροφορία ή φήμη μέχρι οι καταγγελίες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Στον απόηχο των ολοένα αυξανόμενων καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών στο χώρο του θεάτρου,  η Υπουργός σήμερα το πρωί κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το οποίο θέτει στην υπηρεσία της δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών  του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να παράσχουν όσα στοιχεία ζητηθούν, ενώ δήλωσε ότι και η ίδια είναι πρόθυμη να καταθέσει ενόρκως εφόσον κριθεί σκόπιμο από τις δικαστικές αρχές. Από εκεί και πέρα, τόνισε σε όλους τόνους και κάποιες φορές με αρκετό εκνευρισμό που έφτανε στα όρια της επιθετικότητας ότι δεν είχε την παραμικρή γνώση για τα όσα καταγγέλλονται για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Επικίνδυνος άνθρωπος ο Λιγνάδης…εξαπάτησε την κυβέρνηση

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό όμως προκύπτει τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε πολιτική ευθύνη για την επιλογή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και να διασώσει το κύρος της ίδιας όσο και της κυβέρνησης και δεν δίστασε να σημειώσει ότι «ο Λιγνάδης μας εξεπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά» σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε πολιτική ευθύνη για την επιλογή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και να διασώσει το κύρος της ίδιας όσο και της κυβέρνησης.

Προκειμένου να αιτιολογήσει στο αξιοκρατικό της επιλογής, αναφέρθηκε στη στενή σχέση του του Λιγνάδη με το Εθνικό Θέατρο και την αποδοχή του από όλο τον Τύπο, αλλά και από συναδέλφους του που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κυρίου Σκουρολιάμου και της πρώην Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Κονιόρδου. Προκειμένου να αποσιωπήσει την ευθύνη του Υπουργείου να ελέγχει διεξοδικά τις υποψηφιότητες, επέμεινε σχολαστικά στην τήρηση όλων των τυπικών διαδικασιών που συνδέονταν με την τοποθέτηση του κυρίου Λιγνάδη.

Ας βρουν έναν μάρτυρα ή μία φωτογραφία που να αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε προσωπική παρέα με τον κύριο Λιγνάδη

Ρωτήθηκε επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους αν είχε υποπέσει στην αντίληψη παλιότερα της οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία σχετικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς η ίδια βρισκόταν για χρόνια στη θέση της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου. Η κυρία Μενδώνη αρνήθηκε κάθε γνώση και μάλιστα επικαλέστηκε και της αρμοδιότητες ως γραμματέα που ήταν άσχετες με τον σύγχρονο πολιτισμό. Όσον αφορά το γεγονός της αποπομπής του κυρίου Λιγνάδη από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου ύστερα από απόφαση του Κώστα Γεωργουσόπουλου, σχολίασε ότι «κανείς δεν μου το είπε», δηλώντας επίσης πλήρη άγνοια για το θέμα, μέχρι την πρόσφατη δημοσιοποίηση της υπόθεσης στον Τύπο, καθώς ουδέποτε έφτασε σχετική καταγγελία ούτε στο ΔΣ του καλλιτεχνικού οργανισμού αλλά ούτε στο Υπουργείο.

«Δεν τον γνωρίζω προσωπικά»

Η κυρία Μενδώνη έδειξε ιδιαίτερη σπουδή να ξεκαθαρίσει ότι ούτε η ίδια ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζαν προσωπικά τον κύριο Λιγνάδη και μάλιστα έκανε λόγο για μυθεύματα και κατασκευασμένες ειδήσεις που αποδίδουν τόσο την ίδια όσο και στον κύριο Μητσοτάκη φιλικές σχέσεις με τον παραιτηθέντα διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. «Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κύριο Λιγνάδη προσωπικά, τον γνωρίζει ως ηθοποιό στο σανίδι. Δικός μου προσωπικός φίλος ο κύριος Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Είχαμε μια προσωπική τηλεφωνική συνομιλία το 2014. Ας βρουν έναν μάρτυρα ή μία φωτογραφία που να αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε προσωπική παρέα με τον κύριο Λιγνάδη. Δεν θα βρουν γιατί δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη

Αν και για το θέμα της προσωπικής γνωριμίας με τον κύριο Λιγνάδη η κυρία Μενδώνη ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι σε όσα διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία σύμφωνα με την ίδια «δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά κατασκευάζουν την πραγματικότητα», δεν κράτησε ίδια στάση στις ερωτήσεις σχετικά με το αν, παρά την πλήρη άγνοιά της, εξακολουθεί να εγείρεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης ύστερα από τις επώνυμες καταγγελίες στην δικαιοσύνη κατά του κυρίου Λιγνάδη οι οποίες αφορούν υποθέσεις βιασμού ανηλίκων. «Δεν είμαι υποχρεωμένη να ξέρω την προσωπική ζωή των ηθοποίων», σημείωσε αποποιούμενη κάθε ευθύνη και, μάλιστα, σε μια κίνηση μικροπολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος, επικαλέστηκε υπέρ της αυτή τη φορά τα κοινωνικά δίκτυα, υπενθυμίζοντας ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ακολούθησε πλήθος  επαινετικών σχολίων και δημοσιευμάτων από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να τεκμηριώσει τη θέση της.

«Δεν είμαι υποχρεωμένη να ξέρω την προσωπική ζωή των ηθοποίων»

Εμφανώς εκνευρισμένη, η Υπουργός άφησε αιχμές για υποκρισία αλλά και για διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Να σπάσει η σιωπή -θεσμικές παρεμβάσεις

Στην αρχική της τοποθέτηση, η κυρία Μενδώνη έκανε λόγο για την ανάγκη όλα τα θύματα να καταθέσουν επώνυμα στην δικαιοσύνη τις καταγγελίες τους και εξήρε τη στάση και το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει το Υπουργείου τόσο για την δημιουργία ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου που θα αποτρέπει κάθε κακοποιητική συμπεριφορά, όσο και για την προστασία από τέτοιες πρακτικές σε όλο το εύρος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Η απάντηση του Πάνου Σκουρολιάκου

«Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα. Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ′ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν′ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν».