«Σας μιλάμε για τα σπίτια μας. Τα δικά μας σπίτια που θα γίνουν πιο ζεστά και ανθρώπινα όταν μπουν μέσα για λίγο καιρό όσοι σε αυτόν τον κόσμο στάθηκαν άτυχοι. Ανοίγουμε ορισμένοι τα σπίτια μας σε συνανθρώπους που κρυώνουν».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης έκανε παρέμβαση στη βουλή διαβάζοντας το γράμμα των πολιτών της Λέσβου.Δεν πρόκειται να κάνω αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα. Απλά, θα μεταφέρω ειλικρινά ένα μήνυμα από πολίτες της Λέσβου», είπε από το Βήμα του Κοινοβουλίου πριν διαβάσει μέρος της επιστολής.

https://t.co/2jbFByCIMi

Διαβάζουμε στη διαδικτυακή σελίδα του Μέρα25: “Με την τοποθεσία του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να είναι δίπλα στη θάλασσα, οι περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του είναι εκτεθειμένοι στο κρύο με μόνη προστασία τις σκηνές τους, τα λίγα υπάρχοντά τους και τις φωτιές τους. Η ηλεκτροδότηση στο ΚΥΤ γίνεται σταδιακά ανά πτέρυγα μόνο για οχτώ ώρες την ημέρα και το βράδυ συνήθως κόβεται το ρεύμα – κάτι που δεν αποτέλεσε εξαίρεση και την Κυριακή.

https://t.co/faZdyO98me

Μοναδική μέριμνα που υπάρχει είναι τα θερμαινόμενα Rubb Hall, μεγάλες σκηνές χωρητικότητας πολλών δεκάδων ατόμων, που διαθέτουν κλιματισμό. Είναι βέβαια αδύνατο να προστατευτούν μέσα στα Rubb Hall οι χιλιάδες του Καρά Τεπέ. Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλα μέτρα προστασίας των προσφύγων ούτε στη Λέσβο ούτε στα άλλα καμπ στη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Σήμερα, που οι συνθήκες λόγω της κακοκαιρίας θα είναι ακόμη χειρότερες στο Ανατολικό Αιγαίο, θα πάρει μέτρα επιτέλους η κυβέρνηση για να προστατεύσει τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται στα ΚΥΤ ή ως άλλη Μήδεια θα τα εκδικηθεί που τόλμησαν να έρθουν στη χώρα μας;”

https://t.co/NG3YEMcSTw

Η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα της Μυτιλήνης «Στο Νησί» και το ρεπορτάζ του Γιώργου Τυρίκου -Εργά μας σοκάρει. Μιλάει για ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωπιστικά εγκλήματα στον πλανήτη. Χιλιάδες αθώοι συνάνθρωποί μας, μεταξύ των οποίων, γέροντες, ασθενείς, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται σε στρατόπεδα «υποδοχής» μέσα σε άθλιες συνθήκες. Τις αθλιότερες δυνατές. Το αποκαλεί κολαστήριο. Ρωτά το εύλογο;

https://twitter.com/hashtag/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%A4%CE%B5%CF%80%CE%B5?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

“Περιμένουμε να έχουμε τους θανάτους του 2015 από το ψύχος ή απλά να καεί το camp ξανά ως διαμαρτυρία για τον αβίωτο βίο;”

«Υπάρχουν πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και ανοίγουν τα ίδια τους τα σπίτια. Απαντήστε τους αν μπορούν να το κάνουν και αν όχι γιατί. Σας μιλάμε για τα σπίτια μας. Τα δικά μας σπίτια που θα γίνουν πιο ζεστά και ανθρώπινα όταν μπουν μέσα για λίγο καιρό όσοι σε αυτόν τον κόσμο στάθηκαν άτυχοι. Ανοίγουμε ορισμένοι τα σπίτια μας σε συνανθρώπους που κρυώνουν. Κάντε το και πραγματικά θα έχετε κάνει κάτι σπουδαίο. Και ξαναλέμε : αν δεν γίνεται, πείτε μας γιατί. Για να ξέρουμε».

Στη DW γίνεται θέμα το Καρά Τεπέ με τίτλο «Μέσα στις λάσπες και χωρίς ελπίδα»: Με σκηνές στη λάσπη, δίχως ρεύμα και με ελάχιστες τουαλέτες οι μετανάστες στη Λέσβο περιμένουν ένα καλύτερο αύριο.