Μισογύνης. Αυτό μπορείς να το πεις με σιγουριά για τον Ρότζερ Έιλς, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Fox News,παρόλο που έβαλε τα μπετά στις καριέρες των Μέγκαν Κέλι, Γκρέτσεν Κάρλσον και Σον Χάνιτι.

Στη μίνι σειρά των επτά επεισοδίων παρακολουθούμε τον Ρότζερ Έιλς να ενώνει τις δυνάμεις τους με τον μεγιστάνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ για να στήσει το κανάλι FOX NEWS, να ξεπερνά το CNN και γίνεται το νούμερο ένα ειδησεογραφικό δίκτυο.

Στη συνέχεια, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλάζουν τα πάντα. Ο Ρότζερ ξεκινά να προωθεί τις ειδήσεις έχοντας μια δική του ατζέντα που οδηγεί το κανάλι του στην κορυφή. Ο Ρότζερ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καταφέρει να συμβάλλει στην εκλογή προέδρου και βρίσκει τον ιδανικό υποψήφιο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα κι όταν έχει χάσει τα πάντα, το επίτευγμά του τον επισκιάζει. Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρνει να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη σειρά τον συναντάμε (βασικά δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι τον υποδύεται ο Ράσελ Κρόου, μιλάμε για όσκαρικη μεταμόρφωση) όταν απολύεται από το NBC, ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Δεν μας περιμένει καμία έκπληξη όταν παρακολουθούμε  ότι η συμπεριφορά του δεν αλλάζει σημαντικά όταν έχει το δικό του δίκτυο ειδήσεων να τρέξει. Οι άνδρες στο FOX News προσλαμβάνονται με βάση τα δολοφονικά/ανθρωποφαγικά ένστικτα και της ηθικής απόσπασης, οι γυναίκες με μοναδικό κριτήριο αν είναι ελκυστικές με μίνι φούστες και αν δεχθούν χωρίς ίχνος περιφρόνησης κι αντίστασης τα αγγίγματα του Έιλς.

https://t.co/kb8SZdKqOC

Μεγαλομανής και εξουσιομανής. Αδυσώπητα φιλόδοξος. Νταής. Καιροσκόπος. Σίγουρα, υπήρξε ο Έιλς. Και -δυστυχώς- οραματιστής. Αντιλήφθηκε ότι το ήμισυ της χώρας του δεν αναγνώριζε τον εαυτό της στα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης ή μηνύματα και ήταν το έδαφος γόνιμο για την εναλλακτική επιλογή από κάποιον που τους έδωσε μια φωνακλάδικη, γεμάτη λαϊκισμό λύση. Έτσι, το κανάλι ειδήσεων σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ακριβώς τη σκόπιμη αποσύνδεση από οποιαδήποτε δημοσιογραφική ή επαγγελματική πρότυπα. Είδε την παραμέληση των ανθρώπων στην αμερικανική ενημέρωση (τους redneck  πατριώτες, χριστιανούς) από τα προοδευτικά μέσα που τους άφησαν τόσο απελπισμένους για εκπροσώπηση και σωτήρα. Και τους έδωσε τον Τραμπ. Κάποιος είχε διαβάσει Μαίρη Σέλλεϋ. Οι πολιτικά συντηρητικοί Αμερικανοί είναι ένα υποεξυπηρετούμενο ακροατήριο και επικίνδυνο όπως είδαμε πρόσφατα στο Καπιτώλιο. Το Fox News υποσχέθηκε απλά την αποκατάσταση της ισορροπίας με κλίση προς τα δεξιά. Και έτσι γεννήθηκαν τα fake news.

Το #metoo

Η Κέλι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παρουσιάστριες ειδήσεων του δικτύου και πρόκειται να συμπαρουσιάσει το Ρεπουμπλικανικό ντιμπέιτ του 2016. Τη μέρα του debate, αν και αρρωσταίνει κάνοντας συνέχεια εμετό, δεν αποσύρεται και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ρωτάει τον υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με κάποια σχόλια που είχε κάνει και αφορούσαν γυναίκες. Ως αντίποινα, εκείνος αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προσβλητικά σχόλια προς το πρόσωπό της, με άλλους να ακολουθούν το παράδειγμά του. Ένας παπαράτσι ακολουθεί την οικογένεια της Κέλι και στήνεται έξω από το σπίτι της για να φωτογραφίσει τα παιδιά της, κάνοντας τον σύζυγό της, Ντάγκλας, να τον εκδιώξει. Έπειτα, το Fox παρέχει προστασία στην Κέλι με σωματοφύλακες να την ακολουθούν, ενώ ο Έιλς φοβάται πως κάποιος είχε δηλητηριάσει τον καφέ της τη μέρα του debate.

Η Κάρλσον απομακρύνεται από συμπαρουσιάστρια της δημοφιλούς πρωινής ειδησεογραφικής εκπομπής Fox & Friends και μεταφέρεται σε μία λιγότερο δημοφιλή εκπομπή. Κατακλυσμένη από σεξιστικά σχόλια εντός κι εκτός αέρα, συναντιέται με τους δικηγόρους της οι οποίοι της λένε το πώς η Ρούντι Μπαχτιάρ απολύθηκε όταν αρνήθηκε να ενδώσει στις σεξουαλικές προτάσεις του Έιλς. Μαζί σχεδιάζουν να υποβάλουν αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Έιλς, αλλά λένε στην Κάρλσον πως θα χρειαστεί αποδείξεις και καταθέσεις από άλλες γυναίκες που έπεσαν επίσης θύματα.

H Κάρλσον έλαβε αποζημίωση $20 εκατομμυρίων και μια απολογία από το Fox, με αντάλλαγμα να μην μιλήσει ποτέ για την υπόθεσή της και λέει στους τηλεθεατές πως δεν την νοιάζει αν είναι αρεστή, παρά μόνο να την πιστέψουν.

Η σειρά μας δείχνει αυτό που ήδη ξέραμε. Αυτό δεν είναι περιττό. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την επανάληψη του. Για να μην δηλώνουμε στο μέλλον ότι δεν υπήρξαμε ενημερωμένοι. Έγινε ωστόσο πασίγνωστος και τόσο διάσημος όσο ήθελε όταν  εξορίστηκε από την αυτοκρατορία του το 2016 εν μέσω άπειρων καταγγελιών  για σεξουαλική παρενόχληση. Πέθανε στο σπίτι του την επόμενη άνοιξη.

https://twitter.com/roulla72/status/1361247761690148864?ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι βασισμένο στη βιογραφία του Γκάμπριελ Σέρμαν “The Loudest Voice in the Room: How the Brilliant, Bombastic Roger Ailes Built Fox News-and Divided a Country”. Κάθε ένα από τα επτά επεισόδια καλύπτει ένα κρίσιμο έτος για το Fox News και τον ολοένα πιο ισχυρό-και παρανοϊκό-ηγέτης του, που τον υποδύεται ο αγνώριστος Ράσελ Κρόου σε ένα παχύ κοστούμι και κιλά μακιγιάζ λατέξ, διαβόητος επίσης για τις εκρήξεις θυμού του. Το αποτέλεσμα είναι ένα κομψό μείγμα μελέτης χαρακτήρων, δράματος στο χώρο εργασίας και πολιτικού θρίλερ. Ιδανικό για τις ακόρεστες ορέξεις των ψαγμένων τηλεθεατών για σοβαρές, πολιτικά φορτισμένες και δυνητικά εφαρμόσιμες στο σήμερα ιστορίες γνωστών υπαρκτών προσώπων. Η λαϊκή ψυχαγωγία εξυπηρετεί πάντα κάποιο είδος μεγαλύτερης κοινωνικής λειτουργίας.

Αν και έχουμε ακούσει για τα θέματα τους στις ειδήσεις φαίνεται ότι βλέποντας αυτές τις ιστορίες να ξεδιπλώνονται σε ένα οπτικό μέσο μας ωθεί σε μια σφαίρα συνεκτικής μνήμης, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι παρατηρούμε και εξαγάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Η αίσθηση της ανεξαρτησίας είναι ζωτικής σημασίας σε μια ατμόσφαιρα πολωτικού διχασμού, fake news και υπερφόρτωσης πληροφοριών.

“Δεν ακολουθούμε την είδηση, την δημιουργούμε μόνοι μας…”

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του βραβευμένου με Όσκαρ “Spotlight”, Tom McCarthy σκηνοθετεί και γράφει τον πιλότο για τον άνθρωπο στην κατάλληλη θέση αν ο στόχος ήταν η πρωτιά στην τηλεθέαση. Τι σου μένει όταν τελειώσει το έβδομο επεισόδιο; Το Κακό που κυκλοφορεί ακόμη μπροστά στα μάτια μας. Η σεξουαλική παρενόχληση και η άσκηση βίας στις γυναίκες, η δύναμη των παραδοσιακών/συστημικών καναλιών  να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις και η εκλογή του Τραμπ. Η Ναόμι Γουότς, σε μια υπέροχη ερμηνεία, ο άψογος Σεθ ΜακΦάρλαν και η έκπληξη/ ακόμα δεν το πιστεύουμε Σιένα Μίλερ με τόνους μεικ-απ. Ο Ρεπουμπλικάνος Ρότζερ Έιλς ετοίμασε το χωράφι για να καλλιεργηθεί η ρατσιστική ρητορική του Τραμπ. Πώς; Με ταμπλόιντ νέα, εξωφρενικές δεξιόστροφες απόψεις προσκεκλημένων και ξενοφοβία. Πόσα ελληνικά μέσα σου ήρθαν στο μυαλό; Τρόμαξες;