Η δημοσιογράφος Νίκη Κατσαντώνη έγραψε στη μεγαλύτερη εφημερίδα του πλανήτη για το σκάνδαλο των σεξουαλικών επιθέσεων και το τσουνάμι καταγγελιών στο χώρο του ελληνικού θεάτρου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνολική ματιά πάνω στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Τι διαβάσαμε; 

https://twitter.com/SofiaGoldmedal?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Σοφία Μπεκατώρου πέτυχε το ακατόρθωτο, ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo και οι καταγγελίες από το χώρου του αθλητισμού και το χώρο του θεάτρου είναι εδώ και ένα μήνα κεντρικό θέμα συζήτησης στις τηλεοπτικές εκπομπές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις καθημερινές μας συζητήσεις καθώς και στους New York Times. Η δημόσια κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου κουβαλά την κοινωνική αλλαγή για ένα κόσμο πιο δίκαιο απέναντι στα θύματα. Δίνει δύναμη, θάρρος, κουράγιο στις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις και παρενόχληση να μιλήσουν.

Γιατί απλώνει το χέρι της στην επόμενη κακοποιημένη γυναίκα που θα βρει το κουράγιο να μιλήσει και να μας λυτρώσει ως κοινωνία από την ανισότητα, την απανθρωπιά, την έμφυλη βία και την εξουσιαστική βία. Όπως και συνέβη με τις μαρτυρίες της Ζέτας Δούκας, της Τζένης Μπότση, της Αγγελικής Λάμπρη, της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, της Λένας Δροσάκη, της Άννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους και πολλών ακόμη γυναικών κι ανδρών που κατήγγειλαν την εξουσιολαγνεία και τις απειλές επαγγελματικής τους εξόντωσης αν δεν ικανοποιούσαν τα βίτσια των θυτών τους.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε την παραίτηση του έπειτα από πλήθος δημοσιευμάτων που τον κατονομάζουν ως φερόμενο θύτη παρά την άρνηση μέσω του δικηγόρου του, κ. Γεωργουλέα, των βαρύτατων ισχυρισμών ως παραφιλολογία και αβάσιμες πληροφορίες που έχουν διακινηθεί. Ο Νίκος Γεωργουλέας ερωτηθείς σε τηλεοπτική εκπομπή για τους ισχυρισμούς απήντησε: «Ο πελάτης μου φωνάζει ότι είναι στη διάθεση των αρχών και των συναδέλφων του για να δώσει εξηγήσεις αν χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις για οτιδήποτε και παράλληλα να προστατέψει την τιμή και την υπόληψή του από συκοφαντικές καταγγελίες».

Το ΣΕΗ και ο Πρόεδρος του, Σπύρος Μπιμπίλας, δέχονται συνεχώς νέες καταγγελίες από ηθοποιούς και μεταξύ άλλων τον δρόμο για το πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) παίρνει η καταγγελία του Νίκου Σ. για βιασμό του από «γνωστό σκηνοθέτη του Θεάτρου» προ ετών, όταν ήταν 19 χρονών, όπως ενημέρωσε η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου (στην οποία δόθηκε η συγκλονιστική συνέντευξη/κατάθεση ψυχής ) σε ανάρτησή της στο Facebook.

https://twitter.com/nytimes?ref_src=twsrc%5Etfw

Η απεσταλμένη των ΝΥΤ ζήτησε από τον  υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη  να σχολιάσει και της μίλησε για τον Κώδικα Δεοντολογίας που ετοιμάζει το Υπουργείο. «Ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού είναι και πρέπει να παραμείνει ένα μέρος για να ονειρευόμαστε και όχι για να ζούμε εφιάλτες» έγραψε σε email ο κ. Γιατρομανωλάκης. Πέρα από την επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με την ηθοποιό Ζέτα Δούκα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ετοιμάζει Κώδικα Δεοντολογίας, ενώ ακολουθούν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου και εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη, έσπευσε να επικοινωνήσει με την πρωταγωνίστρια Ζέτα Δούκα επ’ ονόματι του Πρωθυπουργού.

Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά έγραφε το δελτίου τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προς τους δημοσιογράφους. η ΕΡΤ με μία ανακοίνωση λίγων λέξεων γνωστοποίησε ότι μπαίνει τέρμα στη συνεργασία της με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Ο εισαγγελέας Νίκος Στεφανάτος, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, έβαλε την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου στο αρχείο, λόγω παραγραφής, αφού τα γεγονότα που καταγγέλλει τελέστηκαν πριν 23 χρόνια, και επομένως δε μπορεί να ασκηθεί δίωξη.

https://twitter.com/hashtag/MeToo?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Στα καλά νέα; Ο Σπύρος Μπιμπίλας βρέθηκε καλεσμένος στο “Happy Day” και μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μιλήσαμε για περίπου 20 λεπτά, με πολλές λεπτομέρειες για τα πράγματα. Μου άφησε την εντύπωση ενός ανθρώπου που μιλάει και με την καρδιά του, αλλά και με τη γνώση του και πραγματικά ήταν κάτι πολύ συγκινητικό. Αν οι καταγγελίες μείνουν μόνο στα παράθυρα και δεν πάρουν τη νομική οδό τότε τι αξία έχουν; Ή αν κάποιος παίρνει και το λέει σε εμένα, εγώ δεν μπορώ ούτε να το χρησιμοποιήσω, ούτε να το αναπλάσω».