Στις 27 Ιανουαρίου διαβάσαμε στο Aljazeera ρεπορτάζ για τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συνελήφθησαν μετά τη συμμετοχή τους σε επικίνδυνες ταραχές, μεταξύ των οποίων συνομωσιολόγοι και ακροδεξιοί. Τόσο στο Ρότερνταμ όσο και στο στο Άμστερνταμ, στην περιοχή Molukkenstraat ξέσπασε κάτι σαν εξέγερση κατά της εθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας (που επεβλήθη στις 23 Ιανουαρίου) με φωτιές και επιθέσεις σε καταστήματα. Τουλάχιστον μία αύρα εκτόξευσης νερού, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βγήκαν σε μεγάλη πλατεία στο κέντρο του Άμστερνταμ όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS. Οι ταραχές ξεκίνησαν έπειτα από κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε δημοσιεύσεις του Snapchat, σε ιστορίες στο Instagram, στις ομάδες Telegram και WhatsApp.
Εκατοντάδες ταραξίες και διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Συγκρούσεις με αστυνομικούς και λεηλασίες ξέσπασαν και στις μικρότερες πόλες και χωρία- στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας- σύμφωνα με πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. Αϊντχόφεν, Ουρκ (στο χωριό Ουρκ, στη βόρεια Ολλανδία έβαλαν φωτιά σε ένα κέντρο ιχνηλάτισης της Covid-19), Άπελντοορν, Ρούρμοντ.
Οι ταραχές προκλήθηκαν ύστερα από απόφαση Γιατί προκλήθηκαν οι ταραχές; Επιβλήθηκε στην Ολλανδία απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-4:30), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 95 ευρώ. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε το εξής: η απόφαση για περαιτέρω περιορισμούς ήρθε εν μέσω πολιτικής κρίσης μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε με τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων, καθώς οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν εσφαλμένα δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους ότι δεν δικαιούνταν το επίδομα και είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία για να το λάβουν.
Δικαστήριο απαιτεί άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης, διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο”, ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη. “Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Οριζόντια μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους”. Το δικαστήριο ανέφερε πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό νέων κρουσμάτων στην Ολλανδία μειωνόταν ήδη προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9:00 μ.μ. έως τις 4:30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Λίγες ώρες αργότερα όμως, το Δικαστήριο εφέσεων απεφάνθη ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και τελεσίδικησει η υπόθεση. Στη νέα απόφαση αναφέρεται πως το συμφέρον της πολιτείας να περιορίσει την πανδημία «έχει μεγαλύτερη βαρύτητα» και ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εκδικαστεί η έφεση. Η πρώτη δικαστική απόφαση – η οποία ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να αρθεί αμέσως – θεωρήθηκε μια νίκη για την ομάδα εκστρατείας Viruswaarheid (Η αλήθεια του ιού). Οι δικαστές ανέφεραν ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε επιβληθεί βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης, παρόλο που το δικαστήριο της Χάγης είπε ότι δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ειδικός νόμος στον οποίο στηρίχθηκε η κυβέρνηση για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας προορίζεται για «πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις».