Η Γουινέα κήρυξε επισήμως πως αντιμετωπίζει νέα πανδημία του ιού έμπολα. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, «τρέχει» η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν από τον ιό στη Γουινέα της Αφρικής, ενώ έχουν διαπιστωθεί τέσσερα ακόμα κρούσματα. Και οι επτά εκδήλωσαν συμπτώματα διάρροιας, εμετού και αιμορραγίας, μετά από την κηδεία μιας νοσοκόμας στην οποία είχαν παραστεί. Η νοσηλεύτρια από Γκουέκε είχε νοσήσει στα τέλη του Ιανουαρίου.

Οι αρχές εκφράζουν φόβο για μετάδοση του ιού και περισσότερα κρούσματα. «Ανησυχούμε πραγματικά», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας, Ρεμί Λαμάχ. Οι υπεύθυνοι διαβεβαίωσαν πως η χώρα θα παραλάβει -με τη μεσολάβηση του ΠΟΥ- νέα εμβόλια για τον ιό.

Από το 2013 έως και το 2016, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον έμπολα, η επιδημία του οποίου είχε ξεκινήσει και πάλι από τη Γουινέα.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έιναι σε πλήρη επιφυλακή και επικοινωνία με τον παρασκευαστή του εμβολίου, για να διασφαλίσει πως οι απαραίτητες δόσεις θα είναι διαθέσιμες το ταχύτερο δυνατό» για την μάχη με τον ιό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γουινέα, Άλφρεντ Τζορτζ Κι-Ζέρμπο. Εκτός από το εμβόλιο, τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών.

Ένα από τα συχνά αίτια των εξάρσεων του ιού είναι οι κηδείες σε μικρές κοινότητες, καθώς η παράδοση θέλει πολλούς ανθρώπους να βοηθούν στο πλύσιμο μιας σορού. Ο χρόνος εκκόλαψης του ιού κυμαίνεται από δυο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Οι ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις πεθαίνουν από αφυδάτωση ή πολλαπλή κατάρρευση οργάνων.

Ο ιός έμπολα μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως χιμπατζήδες, νυχτερίδες και αντιλόπες των δασών. Μη εξημερωμένα ζώα που σκοτώνονται για τροφή αποτελούν την «δεξαμενή» του έμπολα στη φύση. Από άνθρωπο σε άνθρωπο ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή, την ανταλλαγή σωματικών υγρών και εμμέσως σε μολυσμένο περιβάλλον.  Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απομονωθεί σύμφωνα με το υπουργείο υγείας και γίνεται ιχνηλάτηση των άμεσων επαφών.