Την ώρα που οι στρατιωτικοί συλλαμβάνουν αντιφρονούντες, οι κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος συνεχίζονται και χθες, Σάββατο, ήταν όγδοη συνεχή μέρα με νέες διαδηλώσεις από το πρωί. Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στην Ρανγκούν, τη Ναϊπιτάου και την Μάνταλεϊ. Οι χθεσινές κινητοποιήσεις, μάλιστα, είναι από τις μαζικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Με το πανό τους ”Σταματήστε τις απαγωγές τη νύκτα”, οι διαδηλωτές απαντούν στις νυχτερινές επιδρομές των πραξικοπηματιών και απαιτούν την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, της ηγέτιδας της Μιανμάρ η οποία βρίσκεται υπό κράτηση. ”Περισσότεροι από 350 πολιτικοί, εκπρόσωποι του κράτους, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών -περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, μοναχών και φοιτητών- έχουν τεθεί υπό κράτηση” ανέφερε ο ΟΗΕ στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έκρινε απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Στην Πατέιν, πόλη της νότιας Μιανμάρ, πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στη νύχτα και παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις προς το δημόσιο νοσοκομείο με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται έντονα για τη σύλληψη του διοικητή του νοσοκομείου. Ο γιατρός είχε ενταχθεί στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που δημιουργήθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα και συνελήφθη τν ώρα που φρόντιζε έναν ασθενή.

”Οι αστυνομικοί τον σημάδεψαν με τα όπλα τους και τον ανάγκασαν να τους ακολουθήσει. Δεν έχουμε νέα του έκτοτε”, κατήγγειλε η σύζυγός του. Στη Ρανγκούν, γιατροί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία φορώντας κόκκινο, το χρώμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κόμματους της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.