Μια συγκλονιστική ματιά στον βάναυσο ταξικό κόσμο της Ινδίας από το Netflix. Να το δείτε ως σάτιρα.

Η δράση ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του Μπαλράμ (Αντάρς Γκουράβ), ο οποίος αφηγείται την ιστορία του, γράφοντας μια επιστολή στον Κινέζο πρωθυπουργό ζητώντας την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία. Η αφήγηση έχει πολλά flashbacks, ξεκινώντας από την στιγμή που ο Μπαλράμ μπαίνει ως “low-born” υπηρέτης σε μια αχαλίνωτα διεφθαρμένη οικογένεια κι εντελώς υπάκουα λειτουργεί ως οδηγός τους. Σχεδόν χωρίς να μιλάει. Μένοντας σε βρωμερά υπόγεια που κοιμάται σε βρώμικο δανεικό στρώμα δίπλα σε κατσαρίδες. Προειδοποίηση ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν “πολύ πιο σκούρα και με κάποια spoilers.

Τα τραγικά πρόσωπα της ταινίας ουσιαστικά είναι ο Ashok (Ρατζκουμάρ Ράο), μορφωμένος στην Αμερική γιος της οικογένειας που έχει επιστρέψει στο σπίτι και η Pinky (στο ρόλο η Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας, επίσης παραγωγός της ταινίας). Αυτό το νεαρό ζευγάρι είναι φαινομενικά φιλικό και  φιλελεύθερα μοντέρνο προς τον υπηρέτη του. Μη γελιέσαι, τον αντιμετωπίζουν σχεδόν ως αόρατο, ανώνυμο, χωρίς αξία, με ιδιοτέλεια, ούτε του αναγνωρίζουν ότι είναι άνθρωπος,  μια υπενθύμιση των διαρθρωτικών ανισοτήτων και του τρόπου με τον οποίο προωθούν την καταχρηστική συμπεριφορά.  Εκείνος όμως παλεύει απεγνωσμένα για να ευχαριστήσει τους αφέντες του – μέχρι ένα δραματικό σημείο καμπής που τον αλλάζει για πάντα “Ο Λευκος Τίγρης” ” έχει ήδη αρκετά καλά βύθισε τα δόντια της και ο Μπαλράμ για να επιβιώσει πρέπει να κάνει το άλμα από θήραμα σε αρπακτικό. Η κάστα όμως στην οποία ένα άτομο γεννιέται είναι ένας «λεκές» που δεν ξεχνιέται ποτέ.

Με τους ηθοποιούς του Bollywood Αντάρς Γκουράβ, Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας και Ρατζκουμάρ Ράο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Μπαλράμ, ενός νεαρού αγοριού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο μετά τον θάνατο του φτωχού πατέρα του. Για να υποστηρίξει την υπόλοιπη οικογένειά του κάνει περίεργες δουλειές, σπάζοντας πέτρες και δουλεύοντας σε ένα πάγκο τσαγιού.

Βασισμένο στο βραβευμένο με βραβείο Booker μυθιστόρημα του Αραβίντ Αντίγκα, το “Ο Λευκος Τίγρης” κατατάσσεται στην πιο δημοφιλή ταινία στο Netflix παγκοσμίως. Ο πρωταγωνιστής δεν έχει ξεχάσει τη στιγμή που ένας δάσκαλος τον αποκάλεσε “λευκή τίγρη” και επαινέθηκε για τη δύναμή του να μιλήσει στην τάξη. Ως “λευκή τίγρη” μοναδικός στόχος του είναι να ξεφύγει από “το κοτέτσι” της τάξης και της κάστας του και να γίνει κάτι μεγάλο στη ζωή.  Αφού βρήκε δουλειά ως οδηγός, σκοτώνει τον εργοδότη του για να ξεφύγει από την ταυτότητα του “υπηρέτη” και να δημιουργήσει μια νέα ζωή με ένα νέο όνομα. Στα καλά νέα, μιλάμε για μία από τις πιο επιτυχημένες λογοτεχνικές μεταφορές των τελευταίων ετών. Ένα δυνατό χαστούκι στο πρόσωπο της Ινδίας, γραμμένο με σκοτεινό χιούμορ και ασυγχώρητη ειλικρίνεια, είναι πολλοί οι φτωχοί οδηγοί που αναγκάστηκαν ή πείστηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για τις μεθυσμένες ενέργειες των πλούσιων εργοδοτών τους.

Οι Ινδοί κριτικοί κινηματογράφου το αποκαλούν «πορνό φτώχειας» και κατηγορούν το σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχράνι ότι έδωσε προτεραιότητα στο δυτικό βλέμμα πάνω από την αυθεντικότητα. Αλλα, η ταινία δύσκολα μπορεί να κατηγορηθεί για αυτές τις εικόνες, διότι όπως το μυθιστόρημα, είναι ένα σχόλιο για τη ζωή στην Ινδία. Είναι ένας καθρέφτης για τους Ινδούς που ποθούν δύναμη και ήθελαν να ζήσουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής χωρίς να σκεφτούν ποτέ τις επιπτώσεις που έχει για τους ανθρώπους που τους υπηρετούν. Είναι απίθανο ότι η ταινία του Ραμίν Μπαχρανί να τύχει μαζικής επιτυχίας στη χώρα που έγινε, επειδή το Netflix είναι μία από τις πιο ακριβές πλατφόρμες streaming στην Ινδία. Το να μπορείς να πληρώσεις το ίδιο το Netflix είναι προνόμιο.

Γιατί το παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι; Είναι ξεκάθαρα μια πολιτική ταινία. Είναι μια καλοσχεδιασμένη επίθεση σε ένα στημένο σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει τους προνομιούχους στην υψηλή θέση τους και τους φτωχούς στα χαμόσπιτα και τα υπόγεια. Όπως τους είδαμε στα Παράσιτα. Αλλά ο βασικός πρωταγωνιστής μοιάζει περισσότερο με τον ήρωα του Τζόκερ.