Εντάξει, όσο απολαυστικό και αν είναι, κάπου κουράζει να «κράζεις» τον Άγιο Βαλεντίνο. Δεν έχει και τόσο πλάκα πια και κυρίως είναι πολύ εύκολο. Επίσης, για να λέμε και καμιά αλήθεια, ειδικά φέτος κάπως τον «χρειαζόμαστε» τον Άγιο Βαλεντίνο για να «σπάσει» λίγο  την αίσθηση της κλεισούρας. Για τους περισσότερους η γιορτή είναι μια αφορμή για κόκκινα λουλούδια, σοκολατάκια και μπαλόνια. Για εμάς είναι μια αφορμή για σινεμά. Προς θεού όμως, όχι άλλο «Notebook». Ό-ΧΙ. Γι’ αυτό κάναμε μία λίστα με μερικές όχι και τόσο αναμενόμενες (και κάποιοι θα πουν αντι-ρομαντικές ταινίες) που αξίζει να δεις. Άλλωστε, πάντα είναι ενδιαφέρον να κοιτάς και πέρα από τα αναμενόμενα. Σκέψου το παράδειγμα του myblu, του ηλεκτρονικού τσιγάρου Νέας Γενιάς, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο ήρθε να προσφέρει Κάτι Καλύτερο στους ενήλικους ατμιστές και την εμπειρία του ατμίσματος έξω από τα συνηθισμένα: ποικιλία στις γεύσεις, ευκολία στη χρήση, καινοτομία στον σχεδιασμό.

Φέτος λοιπόν αφιέρωσε την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε μία από τις παρακάτω οκτώ ταινίες.

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Ένα sci-fi ρομάντσο που καταφέρνει να αξιοποιεί προς όφελος του όλες τις αναμενόμενες σεναριακές «ευκολίες», ενώ ήταν η δεύτερη (μετά το «The Truman Show») απόδειξη ότι ο Τζιμ Κάρεϊ είναι πολλά περισσότερα από ένας κωμικός ηθοποιός. Σε συγκινούν όλοι οι χαρακτήρές, μα κυρίως εκείνος που υποδύεται η συμπρωταγωνίστρια Κείτ Ουίνσλετ.

Django

Ο Ταραντίνο είχε στο μυαλό του να κάνει μια ακόμη ταινία-είδους, παίζοντας αυτή τη φορά με τους κανόνες και τις συμβάσεις των «Ουέστερν». Το πέτυχε παραδίδοντας μας όχι μόνο ένα αντιρατσιστικό έπος και μια ιστορία εκδίκησης με δουλοκτήτες,  τοποθετημένη στις φυτείες και στα σκλαβοπάζαρα του αμερικανικού Νότου, αλλά και μια στιβαρή ιστορία αγάπης, για ένα άνδρα, τον Τζάνγκο, που έκανε κυριολεκτικά τα πάντα για να βρεθεί ξανά κοντά στην αγαπημένη του.

Χαμένοι στη μετάφραση

Ίσως η καλύτερη ταινίας της Κόπολα έχει στο επίκεντρό της τον ιδιαίτερο πλατωνικό δεσμό που αναπτύσσεται στο φουτουριστικό και αποξενωμένο Τόκιο, ανάμεσα σε ένα κινηματογραφικό σταρ του οποίου η καριέρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (Μπιλ Μάρεϊ) και μια φρεσκοπαντρεμένη, μα ήδη παραμελημένη, νεαρή σύζυγο (Σκάρλετ Γιόχανσον). Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για τον Κόπολα και μια θέση στις σινεφίλ καρδιές μας.

 

Η μπαλάντα της Τρύπιας καρδιάς

Η τελευταία ταινία του Γιάννη Οικονομίδη είναι η πιο διασκεδαστική δουλειά του (να είσαι προετοιμασμένος να γελάσεις πολύ και δυνατά) και περιγράφει μια ιστορία εκδίκησης με φόντο την ελληνική επαρχία. Ένα δυνατό ερωτικό τρίγωνο γεμάτο καψούρα και όλα όσα αγαπάμε να μισούμε στις Ελληνίδες μάνες. «Μα καλά, Άγιο Βαλεντίνο με Οικονομίδη;», θα αναρωτηθείς. Φυσικά, αφού ανήμερα στις 14/2 έχει προγραμματιστεί ειδική online προβολή. Ψάξου.

Το κορίτσι εξαφανίζεται

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Τζίλιαν Φλυν, το ψυχολογικό θρίλερ του Φίντσερ είναι μια γεμάτη σασπένς και αγωνία μελέτη πάνω στη φύση του έρωτα, τις κοινωνικές του συμβάσεις αλλά και στις πολλαπλές ταυτότητες που πρέπει ένας ενήλικας να μεταχειρίζεται με μαεστρία προκειμένου να επιβιώνει σε αυτόν τον κόσμο. Μπεν Άφλεκ και Ρόουζαμουντ Πάικ σε ρόλους καριέρας.

Η περιφρόνηση

Τι να πούμε για αυτό το εικαστικό  και κινηματογραφικό έπος του Γκοντάρ που παίρνει ένα γάμο και τον κάνει κομματάκια μέσα από υπέροχα πλάνα; Τελικά, η αλήθεια σε ένα γάμο βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες, όπως όλη ομορφιά της Μπριζίτ Μπαρντό βρίσκεται σε αυτό το μικρό κενό ανάμεσα στα μπροστινά της δόντια.

Να με φωνάζεις με το όνομά σου

Το μεσογειακό καλοκαίρι στα καλύτερά του δια χειρός του Λούκα Γκουαντανίνο ο οποίος σε όλη του τη φιλμογραφία καταφέρνει να συλλαμβάνει τον ερωτισμό που αποπνέουν τα ηλιοκαμένα σώματα κάτω από τα ελαφρά υφάσματα. Μια ιστορία ερωτικής ενηλικίωσης ανάμεσα σε ένα ώριμο αγόρι και ένα νεαρό άνδρα, η οποία σύντομα θα βρει το sequel της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Εντάξει, πρωταγωνιστεί ο Τιμοτέ Σαλαμέ και ο Άρνι Χάμερ, αλλά προφανώς αυτό το γνωρίζεις ήδη.

High Fidelity

Μεταξύ μας, δεν χρειάζεται αφορμή για να παρακολουθήσεις ξανά το «High Fidelity», την ταινία που ήρθε να φέρει σαρκασμό, σπιρτάδα και μια feel good διάθεση σε ένα κινηματογραφικό είδος που πολλοί αγαπάνε, αλλά ακόμα περισσότεροι βαριούνται. Ξέχνα, τους κουλ ήρωες και ροζ σύννεφα. Ο Ρομπ (Τζον Κιούζακ) κάνει μια λίστα με τους τοπ 5 χωρισμούς του. Αξέχαστο, όπως και το μαλλί του Τιμ Ρόμπινς.

 

Είτε βρίσκεις χαριτωμένο τον επιβαλλόμενο ρομαντισμό του Αγίου Βαλεντίνου και τον απολαμβάνεις απενοχοποιημένα είτε ανήκεις σε εκείνους που δεν τον αντέχουν, μπορείς πάντα να απολαύσεις αυτή την ημέρα την αγαπημένη σου ρομαντική (ή λιγότερο ρομαντική) ταινία. Το σινεμά άλλωστε δίνει κάτι καλύτερο στη ζωή μας και για αυτό βρίσκει το… ταίρι του στο myblu, το οποίο προσφέρει Κάτι Καλύτερο  στην εμπειρία των ενήλικων ατμιστών, δίνοντας της τη γεύση που της αξίζει.