Ο Stephen Hawking πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018, στο σπίτι του, από επιπλοκές που συνδέονται με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση από την οποία έπασχε. Δυο μόλις εβδομάδες πριν τον θάνατό του, είχε προλάβει να παραδώσει το τελευταίο του έγγραφο, στο οποίο λέγεται ότι παρουσιάζει τα μαθηματικά που απαιτούνται, για να αποδείξει την ύπαρξη άλλων κόσμων.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, το έγγραφο αυτό μπορεί να αποδειχθεί και το αποκορύφωμα του έργου του καταξιωμένου φυσικού. Στην έρευνά του, ο Hawking προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που τον απασχόλησαν τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του, από τότε που δημοσίευσε τη θεωρία του πως το σύμπαν είναι αποτέλεσμα του Big Bang.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε αποδεικτικά στοιχεία για ένα πολυσύμπαν είναι ανιχνεύσιμα στο υπόβαθρο της ακτινοβολίας του δικού μας σύμπαντος – και ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν θεωρητικά να βρεθούν και να μετρηθούν. Εάν μπορούμε, στην πραγματικότητα, να ζούμε σε ένα «πολυσύμπαν», τότε ο δικός μας κόσμος είναι μόνο ένα από τα πολλά σύμπαντα εκεί έξω.

Μπορεί να πρόκειται για την τελευταία έρευνα του Hawking, ωστόσο θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά αισιόδοξη εξέλιξη για όσους ελπίζουν πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά σύμπαντα. Η έρευνά του, μέσα σε όλα, περιλαμβάνει και μια πρόβλεψη, όχι απλώς απαισιόδοξη, αλλά σκοτεινή: το σύμπαν μας αργά ή γρήγορα θα σβήσει, όταν όλα τα αστέρια του εξαντληθούν από ενέργεια.

Το έγγραφο έχει τίτλο Μια Ομαλή Έξοδος από τον Αιώνιο Πληθωρισμό”, βρίσκεται υπό επανεξέταση από τους συναδέλφους του, ώστε να βρει τη θέση του στις σελίδες κάποιου επιστημονικού περιοδικού.

Το 1983, ο Hawking και ο συνάδελφός του, Jame Hartle, συνέταξαν μια έρευνα που περιγράφει τον πληθωρισμό (διαστολή) μετά το Big Bang – την ταχεία επέκταση του χώρου που δημιούργησε το σύμπαν. Η θεωρία βασίστηκε στην ύπαρξη άλλων συμπάντων, που σχηματίστηκαν ταυτόχρονα με το δικό μας κατά τη διάρκεια του Big Bang. Το θέμα με αυτή τη θεωρία είναι πως δε θα μπορούσε να δοκιμαστεί.

Αλλά η δοκιμή της ιδέας μέσω πειραματισμού ήταν ακριβώς αυτό που ο Hawking προσπάθησε να κάνει. «Θέλαμε να μετατρέψουμε την ιδέα ενός πολυσύμπαντος σε ένα δοκιμαστικό επιστημονικό πλαίσιο», δήλωσε ο Thomas Hertog, συν-συγγραφέας της εργασίας και μέντορας του Hawking, σύμφωνα με τους Sunday Times. Αν ο Hawking ήταν ακόμα ζωντανός, η εργασία αυτή ίσως να κέρδιζε και το πρώτο του βραβείο Nobel, σύμφωνα με άλλους ερευνητές. Το βραβείο, ωστόσο, δεν δίνεται μεταθανάτια.

Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι ότι τα ευρήματα της εργασίας είναι πρωτοποριακά. ««Η τελευταία του δημοσίευση προσπάθησε να διασώσει κάποια πρόβλεψη, αλλά τα επιχειρήματα δεν είναι ακόμα πειστικά», δήλωσε ο καθηγητής Neil Turok, διευθυντής του Περιφερειακού Ινστιτούτου του Καναδά και φίλος του Hawking, στην εφημερίδα The Times του Ηνωμένου Βασιλείου.