Πραγματικά σιχαινόμαστε τα κλισέ, όμως αυτή τη φορά ίσως να μην υπάρχει πιο ταιριαστή φράση από το να ξεκινήσει το κείμενο από το “Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Διότι ενώ εισερχόμαστε στην Αττική (στην περιοχή δηλαδή όπου ζει ο μισός πληθυσμός τησ χώρας) εισερχόμαστε σε ένα τρίτο lockdown, ενώ οι ζωές μας έχουν μπει σε αναστολή, υπάρχουν εργοδότες που αξιοποιούν προς όφελος τους όλη αυτή την αναταραχή με εκβιαστικά διλήμματα. Η ιδιοκτησία των Jumbo, αφού προ εβδομάδων είχε προτείνει δημόσια τη “λύση” της 7ήμερης εργασίας, κάλεσε τους εργαζόμενους της “να επιλέξουν” αν θα κάνουν χρήση μέρους της αδείας τους ή θα μπουν σε αναστολή, δηλαδή αν θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή της άδειας τους.

https://twitter.com/hashtag/jumbo?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Εξαιρετικά…

Η επιστολή με θέμα “Λήψη κανονικής αδείας ή θέση σε αναστολή” , την οποία έστειλε ηλεκτρονικά στους εργαζομένους έχει αναρτηθεί από τον ΣΕΑ στον λογαριασμό του στο twitter και αναφέρει τα εξής: “Σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία ισχύουν από 6.2.2021, όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δύνανται να λειτουργούν μόνον με τη μέθοδο του click away. Ως εκ τούτου, η εταιρεία αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις συγκεκριμένες περιοχές”.

Ας κάνουμε μια παύση εδώ, πριν συνεχίσουμε με τον περιεχόμενο της επιστολής, διότι δεν υπάρχουν λόγια για να σχολιάσεις πώς ένας εκβιασμός αναφέρεται ως “ευεργέτημα”. Συνεχίζει λοιπόν η επιστολή: 

“Κατόπιν των νέων δεδομένων, παρέχουμε στο προσωπικό μας το ευεργέτημα να επιλέξει, αντί να τεθούν οι συμβάσεις σε καθεστώς αναστολής, να λάβει μέρος της κανονικής του άδειας, λαμβάνοντας παράλληλα κα τις αντίστοιχες πλήρης αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθώντας τα νέα μέτρα, οι συμβάσεις εργασίας θα τεθούν σε αναστολή. Παρακαλούμε όμως μας γνωστοποιήσετε αυθημερόν από την ημερομηνία λήψης της παρούσας εάν επιθυμείτε να λάβετε κανονική άδεια ή να τεθεί ή σύμβασή σας σε καθεστώς αναστολής”.

https://twitter.com/hashtag/Jumbo?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, ο οποίος καταγγέλλει τη διοίκηση της εισηγμένης για εκβιασμό. Μάλιστα, σε δική του ανακοίνωση, σχολιάσε τα εξής:

“Η γνωστή για το θράσος της εργοδοσία των JUMBO για άλλη μια φορά εκβιάζει ωμά τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν, αποκαλώντας μάλιστα τον εκβιασμό «ευεργέτημα»! Μετά την επιλογή της να μην ανοίξει τα καταστήματα της εταιρίας αυτό το διάστημα, καλεί τους εργαζόμενους «να επιλέξουν» αν θα κάνουν χρήση μέρους της αδείας τους ή θα μπουν σε αναστολή, δηλαδή αν θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή της άδειας τους! Ο εκβιασμός έρχεται ως συνέχεια του «σπάσιμου νεύρων» που κάνει στη ζωή των εργαζομένων εδώ και 2 εβδομάδες καλώντας τους τη μια μέρα να εργαστούν, πριν τελειώσει η μέρα τους ενημερώνει ότι μπαίνουν σε αναστολή και προτού ξημερώσει τους φωνάζει ξανά στα καταστήματα, αφού ανοιγοκλείνει τα καταστήματα της προς εξυπηρέτηση των κερδών της.”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος και συνεχίζει: 

“Οι εργαζόμενοι αναρωτιόμαστε, με ποιου τις πλάτες η Jumbo και η κάθε Jumbo παίζουν με τα δικαιώματα και με το εισόδημα μας; Με ποιο δικαίωμα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εισόδημα θα έχουμε στο τέλος του μήνα ή πότε και εάν θα δουλεύουμε; Μήπως, μετά το 7ήμερο – 12ώρο που πρότεινε στην κυβέρνηση για το λιανεμπόριο, σειρά έχουν η κατάργηση των αδειών και των ρεπό των εργαζόμενων ως “αναγκαίο κακό σε αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες”  που βιώνουμε;”

Μετά το επτάημερο και το “ευεργήτημα” της αναστολής ή της χρήσης κανονικής άδεια, είναι πλέον προφανές ότι για τον κύριο Βοκάκη και η εργασία του υπαλλήλων δεν είναι παρά ένα απλό παιχνίδι.