Θυμάστε πόση ώρα χρειάστηκε η επιτροπή για να αποφασίσει τα μέτρα για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα που τελικά οδήγησε τις τρεις αυτές περιοχές στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα; Παντού διαβάζαμε για μια σύσκεψη ‘’θρίλερ’’ και για έντονες διαφωνίες. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες αποφάσισαν σε λιγότερο από μία ώρα ότι η Αττική θα πρέπει να περάσει ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου γιατί, τελικά, ο Μάρτιος δεν έφυγε ποτέ. Σε εκκρεμότητα η αποφάσεις για Θεσσαλονίκη.

Τι αλλάζει: κλείνουν την Πέμπτη σχολεία και λιανεμπόριο μέχρι τα ξημερώματα τις 28 Φεβρουαρίου. Το ίδιο ισχύει και για τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και προσωπικής υγιεινής όπως και η λειτουργία των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Ανοιχτά θα παραμείνουν όπως ήταν αναμενόμενο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα ντελίβερι και τα take away. Χωρίς πιστούς οι εκκλησίες.

 

 

Γιατί επιστρέφουμε σε ένα lockdown παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου στην Αττική; Οι ειδικοί δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών κορονοϊού στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά.

 

Μας είχε προετοιμάσει άλλωστε από το πρωί ο Β. Κικίλιας όταν και τόνισε ότι ”θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση”.

 

Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απλά επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια των τελευταίων ωρών. Πάντως, όπως ο ίδιος υποστήριξε, τον Απρίλιο η χώρα μας θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση.