Ένα βρέφος χωρίς εθνικότητα, μιας και γεννήθηκε στην Ισπανία από ένα ομόφυλο ζευγάρι από τη Βουλγαρία και από το Γιβραλτάρ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής υπόθεσης που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και θα δικαστεί σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δικηγόροι, η Βουλγαρία έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας το ενός έτους κοριτσάκι, που μάλιστα ονομάστηκε «Βρέφος Σ.». Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία έχει αρνηθεί να χορηγήσει πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας, στη βάση των διακρίσεων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων της μικρής.

Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, θεωρείται μια σημαντική νομική υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για τις «οικογένειες ουράνιο τόξο» στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή διλήμματα και κωλύματα.

Ειδικοί σε θέμα τα απάτριδων λένε ότι αν το “Βρέφος Σ.” δεν μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα, τότε ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να πάει ούτε σχολείο, ούτε να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κρατικά επιδόματα. Επιπλέον, στη συνέχεια της ζωής της, δεν θα μπορεί να προσληφθεί και σε μια δουλειά.

Οι γονείς της, οι οποίες ζουν κοντά στη Βαρκελώνη, δεν έχουν καταφέρει ακόμη ούτε να γνωρίζουν την κόρη τους στις οικογένειές τους στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να της εκδώσουν διαβατήριο.

Μετά την γέννησή της, τον Δεκέμβριο του 2019, η μικρή έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στην Ισπανία, στο οποίο αναφέρονταν και οι δυο μητέρες της. Όταν, όμως, η Βουλγάρα μητέρα της, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Καλίνα», σύμφωνα με όσα λέει, ζήτησε βουλγάρικο πιστοποιητικό γέννησης για την κόρη της, για να μπορέσει να κάνει αίτηση για την απόκτηση υπηκοότητας, αξιωματούχοι της είπαν πως το παιδί δεν μπορεί να έχει δυο μητέρες.

Για το Σύνταγμα της Βουλγαρίας, ο γάμος είναι ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα. «Μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η διάκριση φαντάζει πολύ προσωπική και μας έχει σοκάρει», δήλωσε η Καλίνα στο Ιδρυμα Thomson Reuters.  

«Θέλω να πω (στο δικαστήριο) ότι εγώ είμαι η μητέρα της ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκομαι. Είναι πολύ ατυχές ότι μπορώ να είμαι η μητέρα της στην Ισπανία…αλλά δεν μπορώ να είμαι η μητέρα της στην ίδια μου την πατρίδα», συνέχισε.

Το ζευγάρι δε μπορεί να εξασφαλίσει ισπανική υπηκοότητα για την κόρη του, καθώς η μια εκ των δυο μητέρων δεν είναι Ισπανίδα υπήκοος. Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι βρετανικοί νόμοι ορίζουν ότι ορίζουν ότι η σύζυγος της Καλίνα δεν μπορεί να της κληροδοτήσει την βρετανική της υπηκοότητα καθώς την έχει αποκτήσει από την καταγωγή της.   Η δικηγόρος της Καλίνα θα καλέσει το δικαστήριο της ΕΕ να ζητήσει από τη Βουλγαρία να δώσει στην «Βρέφος Σ.» πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητα.

Στην ίδια θέση βρίσκονται πολλά ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη

Το ίδιο δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, εξετάζει και μια παρόμοια υπόθεση, κατά την οποία η Πολωνία αρνήθηκε να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης για ένα παιδί γεννημένο στην Ισπανία, του οποίου οι μητέρες είναι η μια Πολωνή και η άλλη Ιρλανδή.

«Αυτή η απόφαση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους», λέει η δικηγόρος της Καλίνα, Ντένιτσα Λιουμπένοβα.

«Υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη στην ίδια θέση, των οποίων τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν απάτριδες επειδή χώρες μέλη της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς των οικογενειών τους», λέει.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν κρατάει την εξής θέση: αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κοινή αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην ΕΕ με βάση μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ